Chrupiąca kukurydza z frytkownicy beztłuszczowej/airfryer

Chrupiące małe kukurydze.

Przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.


Składniki :

10 - 12 sztuk małych kukurydz ( baby corn ) (250 gramów)
1/4 szklanki mąki uniwersalnej
 2 łyżki Skrobia kukurydziana
 2 łyżki ketchup 
 1/2 łyżki sosu chili
 1/2 łyżeczki sosu sojowego
 1 łyżeczka tartego imbiru 
 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
 1/2 łyżeczki płatków chili
 1/3 szklanki wody
 1)2 łyżeczki soli ( do smaku )
 3/4 szklanki bułki tartej 
 Olej do spryskania 

Przygotowanie :

Przygotuj kukurydzę, jazda przekrój, w zależności od wielkości, na 2 lub 4 części. Tak żeby wszystkie kawałki miały podobna wielkość. Wtedy będą upieczone w tym samym czasie.


W misce połącz wszystkie składniki ( oprócz bułki tartej i oleju ).


Dobrze wymieszaj. Będziesz miał coś w rodzaju ciasta.

Do drugiego naczynia wsyp bułkę tartą.


Kawałki kukurydzy najpierw obtocz w cieście, następnie w bułce tartej.


Ułóż kawałki kukurydzy we wcześniej natłuszczonym koszu/półce, lub wyłożonym silikonową mata, zapobiegajaca przywieraniu jedzenia do kosza/półki.


Każdy kawałek kukurydzy spryskaj olejem.

Piecz w temperaturze 180 C przez 10 - 12 minut. W połowie tego czasu otwórz urządzenie i obróć kawałki kukurydzy, następnie kontynuuj pieczenie.



Przepyszne danie jako przekąska na ciepło i na zimno, zanuż każdy kawałek w sosie chilli lub czosnkowym. Lub jako dodatek do mięsa z frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.

Smacznego !!

Porcje: 4
 
 Kalorie 222
 Tłuszcz całkowity 2,4 g 
 Tłuszcze nasycone 0,5g 
 Cholesterol 0mg
 Sód 623mg 
 Węglowodany ogółem 46,3g 
 Błonnik pokarmowy 3,9g 
 Cukry ogółem 6,2 g
 Białko 7g
 Witamina D 0mcg 
 Wapń 46mg 
 Żelazo 4mg 
 Potas 358mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze