Chrupiące małe kukurydze.
Przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.
Składniki :
10 - 12 sztuk małych kukurydz ( baby corn ) (250 gramów)
1/4 szklanki mąki uniwersalnej
2 łyżki Skrobia kukurydziana
2 łyżki ketchup
1/2 łyżki sosu chili
1/2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka tartego imbiru
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki płatków chili
1/3 szklanki wody
1)2 łyżeczki soli ( do smaku )
3/4 szklanki bułki tartej
Olej do spryskania
Przygotowanie :
Przygotuj kukurydzę, jazda przekrój, w zależności od wielkości, na 2 lub 4 części. Tak żeby wszystkie kawałki miały podobna wielkość. Wtedy będą upieczone w tym samym czasie.
W misce połącz wszystkie składniki ( oprócz bułki tartej i oleju ).
Dobrze wymieszaj. Będziesz miał coś w rodzaju ciasta.
Do drugiego naczynia wsyp bułkę tartą.
Kawałki kukurydzy najpierw obtocz w cieście, następnie w bułce tartej.
Ułóż kawałki kukurydzy we wcześniej natłuszczonym koszu/półce, lub wyłożonym silikonową mata, zapobiegajaca przywieraniu jedzenia do kosza/półki.
Każdy kawałek kukurydzy spryskaj olejem.
Piecz w temperaturze 180 C przez 10 - 12 minut. W połowie tego czasu otwórz urządzenie i obróć kawałki kukurydzy, następnie kontynuuj pieczenie.
Przepyszne danie jako przekąska na ciepło i na zimno, zanuż każdy kawałek w sosie chilli lub czosnkowym. Lub jako dodatek do mięsa z frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.
Smacznego !!
Porcje: 4
Kalorie 222
Tłuszcz całkowity 2,4 g
Tłuszcze nasycone 0,5g
Cholesterol 0mg
Sód 623mg
Węglowodany ogółem 46,3g
Błonnik pokarmowy 3,9g
Cukry ogółem 6,2 g
Białko 7g
Witamina D 0mcg
Wapń 46mg
Żelazo 4mg
Potas 358mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz