Frittata ze szparagami
Danie przygotowane w multicookerze ( szybkowar ) Instant Pot 5.6l o mocy 1000W
Frittata to włoskie danie na bazie jajek, podobne do omletu lub quiche bez skórki lub jajecznicy, wzbogacone dodatkowymi składnikami, takimi jak wędliny, sery lub warzywa. Słowo frittata jest włoskie i z grubsza oznacza „smażony”.
Składniki :
6 jajek
1/3 szklanki śmietany
Pomidor
Cebula
Szparagi
Tarty żółty ser
Ser feta
Sól pieprz
Olej
Ubij jajka ze śmietaną, dodaj pozostałe składniki, dobrze wymieszałaj.
Przygotowane jajka wylej do natłuszczonej foremki, zabezpiecz foremkę folia aluminiowa i włóż do naczynia ( wcześniej do wewnętrznego naczynia wlej szklankę wody i włóż stojak )
Użyj foremkę silikonowa, jest dużo lepsza niż metalowa, frittata się do silikonu przykleja ta jak do metalowej.
Umieść pokrywę na Instant Pot, upewniając się, że uchwyt uwalniania pary jest prawidłowo założony. Włącz Instant Pot na 'Pressure Cook' i wybierz 'More' i 'High'. Gotuj na 8 minut.
Po zakończeniu gotowania, poczekaj10 min na naturalne obniżenie ciśnienia. Otwórz urządzenie, wyciągnij gotową frittatę, ostrożnie zdejmij z foremki folię aluminiową.
Wyciągnij z foremki gotowe danie.
I ... Gotowe :)
Smacznego !!
Super danie!
OdpowiedzUsuńCzasem robię coś podobnego, tylko biorę 1-2 jajka a reszta same żółtka.
Kolorowe, a jeszcze tylko czekać na sezon szparagowy :-)