Przygotowana w multicookerze instant pot/szybkowar/pressure cooker.
Zupa Albondigas to sycąca i pikantna meksykańska zupa mięsna z soczystymi, dobrze przyprawionymi klopsikami z ryżu i mięsa, gotowana w aromatycznym bulionie pomidorowym wraz z marchewką, ziemniakami i cukinią. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na zupę warzywną z klopsikami! Naprawdę fantastyczne danie, które pokochała cała Twoja rodzina!
Składniki : ( 6 - 8 porcji )
Klopsiki :
450 g mięsa mielonego ( wołowe, wieprzowe, lub mieszane )
1/4 szklanki ryżu jaśminowego
1/2 małej cebuli, pokrojonej w kostkę
1 duże jajko
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżki liści świeżej mięty
2 łyżki natki świeżej pietruszki lub 2 łyżeczki suszonej
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki chili w proszku,
1/2 mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Zupa :
1/2 małej cebuli posiekanej w kostkę
1 świeża papryczka chilli ( uważaj, pikantne !! Dodaj wg upodobań )
2 średnie marchewki pokrojone w plasterki
2 łodygi selera pokrojonego w plasterki
2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki chili w proszku ( wg upodobań )
1 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki papryka wędzona,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki pieprzu
1 opakowanie passaty ( 500g )
6 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego
1 szklanka fasolki szparagowej, pokrojonej na 2 cm kawałki
1 mała żółta papryka, pokrojoną w kostkę
1 mała pomarańczowa papryka pokrojona w kostkę
1 średnia czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 szklanka pomidorów koktajlowych, przekrojone na pół
1 szklanka - 250 ml
Przygotowanie :
Klopsiki :
Do miski włóż wszystkie składniki, wymieszaj do całkowitego połączenia składników i żeby wszystkie składniki były równomiernie rozprowadzone.
Uformuj klopsiki. Ja wolę większe, zrobiłam 16 klopsików. Możesz zrobić np wielkości 1 łyżki stołowej, wtedy będzie ich około 40stu.
Ułóż klopsiki w koszu/na półce frytkownicy beztłuszczowej/airfryer i smaż je w temperaturze 180C przez 10 minut, w połowie tego czasu obróć klopsiki lub wstrzasnij koszem.
Zupa :
Gdy klopsiki się pieką, w tym samym czasie przygotuj wszystkie składniki zupy.
Do wewnętrznego naczynia urządzenia włóż wszystkie składniki zupy, warzywa, przyprawy, bulion oraz lekko podpieczony klopsiki.
Zamknij urządzenie, upewnij się że zawór ciśnienia jest dobrze zamknięty.
Gotuj korzystając z funkcji pressure cooking/manual/gotowanie pod wysokim ciśnieniem, ustaw czas na 4 minuty.
Gdy urządzenie skończy odliczanie, manualnie wypuść parę. Otwórz urządzenie.
Pomieszaj zupę i ..
Smacznego !!
Porcje: 6
Kalorie 340
Tłuszcz całkowity 5,7 g
Tłuszcze nasycone 1,6g
Cholesterol 86mg
Sód 1654mg
Węglowodany ogółem 39g
Błonnik 6,4g
Cukry ogółem 7,9 g
Białko 31g
Witamina D 3mcg
Wapń 76mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz