Lody truskawkowe

Lody truskawkowe.


Składniki : 

500 g świeżych truskawek, umytych, obrane szypułki 
195 g zwykłego cukru 
500 g śmietanki kremówki, 35-40% zawartości tłuszczu 
2 łyżki żelatyny plus 1/4 szklanki wody do namoczenia 
½ łyżeczki gumy ksantanowej
Czerwony barwnik spożywczy ( opcjonalnie )

Przygotowanie :

Obierz, umyj i pokrój truskawki.


Przełóż pokrojone truskawki do miski i zasyp je cukrem.


Odstaw miskę z truskawkami na 3 - 4 godziny, żeby puściły sok.


Gdy już truskawki puszcza sok, przełóż je do kielicha blendera, dodaj gumę ksantynową, namoczoną żelatynę i miksuj aż nie będzie kawałków truskawek. 


Do miski wlej śmietanę i ubij ja na sztywno.


Wymieszaj bitą śmietanę i zmiksowane truskawki. Jeśli chcesz bardziej intensywny kolor, dodaj kilka kropel barwnika.


Przełóż gotowe lody do pojemnika, włóż do zamrażarki na co najmniej 4 godziny lub na całą noc.


Smacznego !!


Porcje: 12
 
 Kalorie 222
 Tłuszcz całkowity 15,6g 
 Tłuszcze nasycone 9,6g 
 Cholesterol 57mg 
 Sód 19mg 
 Węglowodany ogółem 20,6g 
 Błonnik pokarmowy 0,8g 
 Cukry ogółem 18,3 g
 Białko 2,1 g
 Witamina D 22mcg 
 Wapń 34mg 
 Żelazo 0mg 
 Potas 95mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze