Lody truskawkowe.
Składniki :
500 g świeżych truskawek, umytych, obrane szypułki
195 g zwykłego cukru
500 g śmietanki kremówki, 35-40% zawartości tłuszczu
2 łyżki żelatyny plus 1/4 szklanki wody do namoczenia
½ łyżeczki gumy ksantanowej
Czerwony barwnik spożywczy ( opcjonalnie )
Przygotowanie :
Obierz, umyj i pokrój truskawki.
Przełóż pokrojone truskawki do miski i zasyp je cukrem.
Odstaw miskę z truskawkami na 3 - 4 godziny, żeby puściły sok.
Gdy już truskawki puszcza sok, przełóż je do kielicha blendera, dodaj gumę ksantynową, namoczoną żelatynę i miksuj aż nie będzie kawałków truskawek.
Do miski wlej śmietanę i ubij ja na sztywno.
Wymieszaj bitą śmietanę i zmiksowane truskawki. Jeśli chcesz bardziej intensywny kolor, dodaj kilka kropel barwnika.
Przełóż gotowe lody do pojemnika, włóż do zamrażarki na co najmniej 4 godziny lub na całą noc.
Smacznego !!
Porcje: 12
Kalorie 222
Tłuszcz całkowity 15,6g
Tłuszcze nasycone 9,6g
Cholesterol 57mg
Sód 19mg
Węglowodany ogółem 20,6g
Błonnik pokarmowy 0,8g
Cukry ogółem 18,3 g
Białko 2,1 g
Witamina D 22mcg
Wapń 34mg
Żelazo 0mg
Potas 95mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz