Uwielbiam staromodne ciasta, takie jak najlepsza szarlotka mamy. To miękkie, wilgotne ciasto z dużą ilością zapieczonych jabłek, chrupiącymi orzechami i słodkimi rodzynkami.
Składniki :
1 szklanka oleju roślinnego
2 szklanki cukru
3 jajka
1 1/2 łyżeczki wanilii
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę
1/2 szklanki orzechów pekan, pokrojone ( możesz zastąpić orzechami włoskimi )
1/2 szklanki rodzynek
Przygotowanie :
Do miski dodaj jajka, olej, cukier, wanilię, sól. Miksuj do całkowitego połączenia.
Następnie do tej samej miski przesiej przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksuj do całkowitego połączenia.
Do ciasta dodaj pokrojone w kostkę jabłka, rodzynki i orzechy pekan. Do pomieszaj, wszystko powinno być dobrze rozprowadzone.
Przygotuj foremkę, mniej więcej 24x34 cm.
Wyłóż pergaminem i nasmaruj masłem.
Wylej ciasto do przygotowanej formy.
Piecz w piekarniku z nawiewem w temperaturze 175C, 55 - 60 min, lub do momentu aż patyczek wbity w ciasto wyciągniesz suchy.
Wyjmij ciasto z piekarnika. Przestudź. Udekoruj cukrem pudrem.
Smacznego !!
Porcje: 12
Ilość na porcję :
Kalorie 467
Tłuszcz całkowity 23,8g
Tłuszcze nasycone 4,4g
Cholesterol 41mg
Sód 263mg
Węglowodany ogółem 62,9 g
Błonnik 2,8g
Cukry ogółem 43,1 g
Białko 4,5g
Witamina D 4mcg
Wapń 35mg
Żelazo 2mg
Potas 209 mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz