Najlepsza szarlotka mojej Mamy.


Uwielbiam staromodne ciasta, takie jak najlepsza szarlotka mamy.  To miękkie, wilgotne ciasto z dużą ilością zapieczonych jabłek, chrupiącymi orzechami i słodkimi rodzynkami.

Składniki :

 1 szklanka oleju roślinnego
 2 szklanki cukru
 3 jajka
 1 1/2 łyżeczki wanilii
 2 szklanki mąki
 1 łyżeczka soli
 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
 3 szklanki jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę
 1/2 szklanki orzechów pekan, pokrojone ( możesz zastąpić orzechami włoskimi )
 1/2 szklanki rodzynek

Przygotowanie :

Do miski dodaj jajka, olej, cukier, wanilię, sól. Miksuj do całkowitego połączenia.

Następnie do tej samej miski przesiej przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksuj do całkowitego połączenia.


Do ciasta dodaj pokrojone w kostkę jabłka, rodzynki i orzechy pekan. Do pomieszaj, wszystko powinno być dobrze rozprowadzone.


Przygotuj foremkę, mniej więcej 24x34 cm.
Wyłóż pergaminem i nasmaruj masłem.

Wylej ciasto do przygotowanej formy. 

Piecz w piekarniku z nawiewem w temperaturze 175C,  55 - 60 min, lub do momentu aż patyczek wbity w ciasto wyciągniesz suchy.


Wyjmij ciasto z piekarnika. Przestudź. Udekoruj cukrem pudrem.


Smacznego !!

Porcje: 12

 Ilość na porcję :

 Kalorie 467
 
 Tłuszcz całkowity 23,8g 
 Tłuszcze nasycone 4,4g 
 Cholesterol 41mg 
 Sód 263mg 
 Węglowodany ogółem 62,9 g 
 Błonnik 2,8g 
 Cukry ogółem 43,1 g
 Białko 4,5g
 Witamina D 4mcg 
 Wapń 35mg 
 Żelazo 2mg 
 Potas 209 mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze