Paella z owocami morza.
Paella – potrawa hiszpańska pochodząca z Walencji i występująca w licznych odmianach. Oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni z dwoma uchwytami.
Paellaaella jest jednym z najsławniejszych dań kuchni hiszpańskiej. Niegdyś paella przygotowywana i spożywana w przerwie od ciężkiej pracy przez rolników z regionu Walencji. Walencja to region Hiszpanii położony nad Morzem Śródziemnym, słynący z żyznych upraw ryżowych i ogrodów cytrusowych. Rolnicy w przerwach od wymagającej pracy przygotowywali sycący ryż z łatwo dostępnymi regionalnie warzywami takimi jak fasola i papryka. Wraz z ryżem gotowano mięso królika oraz ślimaki, które z łatwością można było upolować wśród pól uprawnych, czy w pobliskich sadach. Korzystano z tego co znalazło się akurat pod ręką, w okolicy. Paellę przygotowywano nad ogniskiem z płonącego drewna cytrusowego, uwalniające olejki i dym nadawały potrawie aromatu.
Obecnie paella uznawana jest za odświętne danie, będące pretekstem do celebrowania czasu z najbliższymi. Niegdyś przeważający proporcjami ryż, współcześnie jest jedynie bazą pośród rozmaitych odmian mięsa, owoców morza i warzyw. Nazwa dania wywodzi się od słowa patella, oznaczającego rozłożystą patelnię służącą niegdyś do smażenia paelli.
Poniżej prezentuję wam przepis na przepyszna paellę przygotowana w szybkowarze.
Przygotowane w multicookerze ( szybkowar ) instant pot 5,6l o mocy 1000W
Składniki :
1 szklanka ryżu długoziarnistego ( bardzo dobrze wypłukany. Ja użyłam basmati )
1 opakowanie ( 400g ) mieszanki owoców morza ( mrożone )
10 krewetek tygrysich ( mrożone )
1,5 szklanki hiszpańskiej kiełbasy chorizo ( pokrój w krążki )
½ średniej czerwonej papryki ( w cienkich plasterkach )
½ szklanki zielonego groszku (może być mrożony, ja używam mieszanki mrożonych warzyw )
½ średniej cebuli ( drobno posiekana cebula )
3 ząbki czosnku
1 szklanka rosołu
¼ łyżeczki szafranu
¼ łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku ( ostrożnie, kiełbasa jest pikantna i słona )
natka pietruszki ( drobno posiekana, do przybrania )
Wykonanie :
Ustaw w Instant Pot funkcje saute, do wewnętrznego naczynia wlej 2 łyżki oliwy z oliwek.
Gdy olej stanie się umiarkowanie gorący dodaj pokrojone w kostkę kiełbaski i smaż, aż ładnie się zarumienią. Nie wylewaj tłuszczu kiełbasianego.
Teraz dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż tylko przez 1 min, aż uwolni się piękny aromat.
Dodaj mrożone warzywa, wymieszaj.
Dodaj rosół i bardzo dobrze wymieszaj, najlepiej za pomocą drewnianej szpatułki, tak aby nie było absolutnie żadnych kawałków i okruchów przyklejonych do dna stalowego garnka. Ten krok jest bardzo ważny, aby zapobiec błędowi BURN.
Bardzo dobrze wypłucz ryż kilka razy pod bieżącą wodą z kranu, aż przepłynie przez nią czysta woda. To jest bardzo ważne.
Dodaj wypłukany ryż do garnka i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki. Posyp 2-3 szczyptami szafranu.( Jeśli ktoś nie ma, można dodać turmenik/kurkumę )
Teraz ułóż krewetki i owoce morza w jednej warstwie na wierzchu ryżu. NIE mieszaj !!
ANULUJ funkcję SAUTE.
Teraz wybierz funkcje pressure cooking ( gotowanie pod wysokim ciśnieniem, manual ) gotuj przez 4 minuty.
Po zakończeniu cyklu gotowania pod ciśnieniem Instant Pot zacznie emitować sygnał dźwiękowy. Poczekaj na naturalne obniżenie ciśnienia.
Otwórz pokrywkę i delikatnie przemieszaj paellę widelcem.
Udekoruj Paellę drobno posiekaną natką pietruszki.
Polecam, przepyszne !!
Komentarze
Prześlij komentarz