Tajski kurczak bbq

 Tajski kurczak bbq

Danie przygotowane w wolnowarze.
Uwielbiam kurczaka przygotowanego w wolnowarze jest cudownie soczysty, pełny aromatu.
Z tego przepisu można również skorzystać, gdy chce się przygotować kurczaka w sposób klasyczny, czyli w piekarniku albo na grillu.

Jedną z rzeczy, które pokochasz w tym przepisie, jest to, że zawiera zarówno słodkie, jak i słone elementy. Ten popularny tajski przepis na pieczonego kurczaka zawiera słodycz, odrobinę kwaskowatości i pikantności, aby stworzyć marynatę, która ma zarówno utrzymać soczyste mięso kurczaka, jak i podnieść smak.

Składniki :
1 kurczak ( mój 1,8 kg )
1/3 szklanki świeżej posiekanej kolendry
1 łyżka świeżego utartego imbiru
1 łyżka przetartego czosnku
1 1 /2 łyżki sosu sojowego
1 1 /2 łyżki sosu rybnego
1 1 /2 łyżki oliwy z oliwek
1 1 /2 łyżki brązowego cukru

Posiekana kolendra do dekoracji

Opcjonalnie świeże warzywa do grillowania: czerwona i zielona papryka, marchewka, pasternak.
W misce pomieszaj wszystkie składniki marynaty. Zamarynuj kurczaka na co najmniej 2 godziny.
( Marynata ma konsystencję pasty )
Na dno urządzenia włóż silikonowa wkładkę ( lub połówki cebuli, ewentualnie rulon zrobiony z folii aluminiowej, robi się to po to, aby kurczak nie leżał bezpośrednio na dnie naczynia, w czasie gotowania wytapia się z kurczaka bardzo dużo płynu, gdyby kurczak był w tym zanurzony, nie będzie upieczony równomiernie ) i kurczaka, piersią w dół.
Gotuj na low 6 godzin. Warto przy użyciu termometru spożywczego sprawdzić wewnętrzną temperaturę, jeśli przekracza 74C mamy 100% pewność, że mięso jest dopieczone.
Przed podaniem można przyrumienić skórkę w airfryer lub w piekarniku.












Komentarze