Zupa gołąbkowa

Zupa a'la gołąbki.


Alternatywą dla gołąbków może być gęsta i sycąca zupa gołąbkowa. Przepisów na nią jest mnóstwo, bo każda gospodyni gołąbki doprawia inaczej. Dołączę więc i swoją wersję zupy gołąbkowej. Jest przepyszna !

Danie przygotowane w multicookerze ( szybkowar ) instant pot 5,6l o mocy 1000W

Składniki :

 450 g mielonej wołowiny lub mielonego indyka 
 2 łyżki oleju
 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
 2 liście laurowe
 4 duże ząbki czosneku, prasowany lub mielony
 2 łyżeczki papryki
 1 1/2 łyżeczki soli 
 1 łyżeczka pieprzu
 1/4 łyżeczki oregano
 1 mała główka zielonej kapusty, pokrojona w duże kawałki 
 1 czerwona papryka pokrojona w paski
 1 duża marchewka, pokrojoną w plasterki
 3 1/2 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
 1 łyżka octu balsamicznego
 1 łyżka sosu Worcestershire
 1 szklanka białego ryżu długoziarnistego, wypłukanego, niegotowanego
 1 puszka krojonych pomidorów 
 1 łyżka pasty pomidorowej
 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie :

 Przygotuj wszystkie warzywa i wszystkie inne składniki.  Następnie włącz funkcje Sauté.

 Do urządzenia wlej olej, przysmaż mięso mielone.  Następnie dodaj cebulę, mieszaj aż cebula zacznie robić się przezroczysta.

 Dodaj liście laurowe i czosnek. Smaż, często mieszając, przez minutę.

 Dodaj paprykę, sól, pieprz, oregano, kapustę, czerwoną paprykę, bulion, ocet balsamiczny i Worcestershire. Dobrze wymieszaj.

 Dodaj ryż i dobrze wymieszaj.

 Wlej puszkę pokrojonych w kostkę pomidorów, koncentrat pomidorowy i cukru, nie mieszaj.

 Nałóż pokrywkę na garnek.

 Ustaw pokrętło uwalniania pary w pozycji uszczelnienia.

 Anuluj funkcję Sauté.

 Wybierz funkcje pressure cooking ( gotowanie pod wysokim ciśnieniem, manual ) gotuj 5 minut, poczekaj aż ciśnienie samo opadnie.

 Otwórz urządzenie. Pomieszaj, dopraw do smaku.

Smacznego !!


Komentarze