Zupa a'la gołąbki.
Alternatywą dla gołąbków może być gęsta i sycąca zupa gołąbkowa. Przepisów na nią jest mnóstwo, bo każda gospodyni gołąbki doprawia inaczej. Dołączę więc i swoją wersję zupy gołąbkowej. Jest przepyszna !
Danie przygotowane w multicookerze ( szybkowar ) instant pot 5,6l o mocy 1000W
Składniki :
450 g mielonej wołowiny lub mielonego indyka
2 łyżki oleju
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
2 liście laurowe
4 duże ząbki czosneku, prasowany lub mielony
2 łyżeczki papryki
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1/4 łyżeczki oregano
1 mała główka zielonej kapusty, pokrojona w duże kawałki
1 czerwona papryka pokrojona w paski
1 duża marchewka, pokrojoną w plasterki
3 1/2 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka sosu Worcestershire
1 szklanka białego ryżu długoziarnistego, wypłukanego, niegotowanego
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka pasty pomidorowej
2 łyżeczki cukru
Przygotowanie :
Przygotuj wszystkie warzywa i wszystkie inne składniki. Następnie włącz funkcje Sauté.
Do urządzenia wlej olej, przysmaż mięso mielone. Następnie dodaj cebulę, mieszaj aż cebula zacznie robić się przezroczysta.
Dodaj liście laurowe i czosnek. Smaż, często mieszając, przez minutę.
Dodaj paprykę, sól, pieprz, oregano, kapustę, czerwoną paprykę, bulion, ocet balsamiczny i Worcestershire. Dobrze wymieszaj.
Dodaj ryż i dobrze wymieszaj.
Wlej puszkę pokrojonych w kostkę pomidorów, koncentrat pomidorowy i cukru, nie mieszaj.
Nałóż pokrywkę na garnek.
Ustaw pokrętło uwalniania pary w pozycji uszczelnienia.
Anuluj funkcję Sauté.
Wybierz funkcje pressure cooking ( gotowanie pod wysokim ciśnieniem, manual ) gotuj 5 minut, poczekaj aż ciśnienie samo opadnie.
Otwórz urządzenie. Pomieszaj, dopraw do smaku.
Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz