Przygotowany w wolnowarze/slowcooker.
Macie du偶o dojrza艂ych pomidor贸w i nie wiecie co z nimi zrobi膰 ? Proponuj臋 chutney z pomidor贸w z cebul膮, s艂odko - kwa艣ny, pikantny, doskonale pasuj膮cy do mi臋s z grilla, burger贸w, to te偶 艣wietny dodatek do deski ser贸w lub podany na krakersie.
Sk艂adniki : ( przepis na wolnowar o obieto艣ci 3.5 l )
2 kg pomidor贸w, obrane ze sk贸rek, pokrojone
2 jab艂ka, obrane, usuni臋te gniazda nasienne, pokrojone w kostk臋
2 cebule, pokrojone w kostk臋
2 艂y偶ki czosnku w proszku
½ szklanki octu z czerwonego wina
½ szklanki octu jab艂kowego **
500 g br膮zowego cukru trzcinowego *
1 艂y偶ka musztardy w proszku ( mo偶na zast膮pi膰 mielonym ziarnem gorczycy )
1 艂y偶ka curry w proszku
1 艂y偶eczka pieprzu cayenne
2 艂y偶eczki ca艂ych ziaren czarnego pieprzu
2 艂y偶eczki soli
Dodatkowo:
1 艂y偶ka skrobii kukurydzianej
1/4 szklanki wody
* Radzilabym u偶yj tylko cz臋艣膰 cukru, poczekaj a偶 chutney zredukuje obj臋to艣膰 i wtedy dodaj cukru wg upodoba艅
** 1 szklanka - 250 ml
Przygotowanie :
Przygotuj pomidory, sparz i odbierz sk贸rk臋, pokr贸j w kostk臋. Razem z sokiem i pestkami, dodaj pokrojone pomidory do wolnowaru.
Przygotuj cebul臋 i jab艂ka, obierz i pokr贸j w kostk臋. Dodaj do urz膮dzenia.
Dodaj do urz膮dzenia pozosta艂e sk艂adniki.
Gotuj na LOW 8 godzin, nast臋pnie zdejmij pokrywk臋 z urz膮dzenia i gotuj na HIGH 4 godziny. W tym czasie od czasu do czasu zamieszaj zawarto艣膰 naczynia. Chutney zredukuje swoj膮 obi臋to艣膰.
W ma艂ym naczyniu pomieszaj 1 艂y偶k臋 skrobii kukurydzianej i 1/4 szklanki wody. Ma艂ej mieszanin臋 do naczynia, zamieszaj. Przykryj urz膮dzenie pokrywk膮. Poczekaj 30 minut, chutney zagotuje si臋 ponownie i zg臋stnieje.
Wy艂膮cz urz膮dzenie.
Prze艂贸偶 chutney do s艂oik贸w i zawekuj swoj膮 ulubion膮 metod膮.
Chutney r贸wnie偶 bez pasteryzacji mo偶esz przechowywa膰 w lod贸wce oko艂o 2 tygodni.
Smacznego !!
Porcja: 60g
Porcje na przepis: 60
Kalorie na porcj臋: 0,1
Ca艂kowity t艂uszcz: 0g
T艂uszcz nasycony: 0g
T艂uszcz Trans: 0g
Ca艂kowity w臋glowodan: 11g
B艂onnik: 1g
Cukry: 10g
Cholesterol: 0mg
S贸d: 83 mg
Bia艂ko: 0g
Informacje o warto艣ciach od偶ywczych maj膮 charakter szacunkowy i s膮 podawane wy艂膮cznie w celach informacyjnych.
Dane podane powy偶ej b臋d膮 si臋 r贸偶ni膰 w zale偶no艣ci od konkretnych sk艂adnik贸w i marek, kt贸rych u偶ywasz.
Komentarze
Prze艣lij komentarz