Muffinki o smaku cytrynowym z dzikimi jeżynami.
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aromatu cytryny.
Muffinki posypane maślaną kruszonką stanowią doskonały przysmak na śniadanie lub przekąskę.
Składniki : ( na 12 babeczek )
1 szklanka świeżych jeżyn
2 1/2 filiżanki mąki uniwersalnej
1/2 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
2 łyżki skórki z cytryny
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 jajka
1/2 szklanki maślanki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
1/4 szklanki soku z cytryny
Kruszonka
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki cukru trzcinowego brązowego
1 szklanka mąki uniwersalnej
1 łyżka skórki z cytryny ( lub łyżeczka cynamonu )
1/2 szklanki masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
Przygotowanie :
Przygotuj kruszonkę : w misce wymieszaj wszystkie składniki, kruszonka ma konsystencję grubego piasku. Odstaw na bok.
Przygotuj foremki i papilotki.
Do miski przesiej razem mąkę, sól i proszek do pieczenia.
Do drugiej miski dodaj wszystkie pozostałe składniki ( oprócz jeżyn ) miksuj je do całkowitego połączenia.
Wlej wymieszane płynne składniki do miski z mąką. Wymieszaj ( zmiksuj ) do całkowitego połączenia.
Następnie dodaj przebrane i umyte jeżyny. Ostrożnie wszystko wymieszaj, najlepiej za pomocą łyżki lub łopatki.
Napełnij ciastem papilotki w 3/4 obietości. Posyp każda babeczkę kruszonką.
Piecz w piekarniku z nawiewem w temperaturze 175C przez 30 minut, lub do momentu aż patyczek wbity w ciasto wyciągniesz suchy.
Po wyciągnięciu z piekarnika poczekaj aż babeczki lekko przestygną.
Smacznego !!
Porcje: 12
Kalorie 235
Tłuszcz całkowity 10,5g
Tłuszcze nasycone 2,3g
Cholesterol 29mg
Sód 40mg
Węglowodany ogółem 31,4 g
Błonnik 1,5g 5%
Cukry ogółem 10,2 g
Białko 4,5g
Witamina D 3mcg
Wapń 90mg
Żelazo 2mg
Potas 215mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz