Cytrynowe muffinki z dzikimi jezynami

Muffinki o smaku cytrynowym z dzikimi jeżynami.

Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aromatu cytryny.  
Muffinki posypane maślaną kruszonką stanowią doskonały przysmak na śniadanie lub przekąskę.

Składniki : ( na 12 babeczek )

 1 szklanka świeżych jeżyn
 2 1/2 filiżanki mąki uniwersalnej
 1/2 szklanka cukru 
 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 Szczypta soli
 2 łyżki  skórki z cytryny
 1/2 szklanki mleka
 1/2 szklanki oleju roślinnego 
 2 jajka
 1/2 szklanki maślanki 
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 1 łyżeczka aromatu cytrynowego 
 1/4 szklanki soku z cytryny

Kruszonka

 1/4 szklanki cukru 
 1/4 szklanki cukru trzcinowego brązowego
 1 szklanka mąki uniwersalnej 
 1 łyżka skórki z cytryny ( lub łyżeczka cynamonu )
 1/2 szklanki masła, zimnego i pokrojonego w kostkę

Przygotowanie :

Przygotuj kruszonkę : w misce wymieszaj wszystkie składniki, kruszonka ma konsystencję grubego piasku. Odstaw na bok.

Przygotuj foremki i papilotki.
Do miski przesiej razem mąkę, sól i proszek do pieczenia.


Do drugiej miski dodaj wszystkie pozostałe składniki ( oprócz jeżyn ) miksuj je do całkowitego połączenia.

Wlej wymieszane płynne składniki do miski z mąką. Wymieszaj ( zmiksuj ) do całkowitego połączenia. 


Następnie dodaj przebrane i umyte jeżyny. Ostrożnie wszystko wymieszaj, najlepiej za pomocą łyżki lub łopatki.


Napełnij ciastem papilotki w 3/4 obietości. Posyp każda babeczkę kruszonką.


Piecz w piekarniku z nawiewem w temperaturze 175C przez 30 minut, lub do momentu aż patyczek wbity w ciasto wyciągniesz suchy.


Po wyciągnięciu z piekarnika poczekaj aż babeczki lekko przestygną.


Smacznego !!

Porcje: 12
 
 Kalorie 235
 Tłuszcz całkowity 10,5g 
 Tłuszcze nasycone 2,3g 
 Cholesterol 29mg 
 Sód 40mg 
 Węglowodany ogółem 31,4 g 
 Błonnik 1,5g 5%
 Cukry ogółem 10,2 g
 Białko 4,5g
 Witamina D 3mcg 
 Wapń 90mg 
 Żelazo 2mg 
 Potas 215mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze