Domowa mieszanka przypraw Szawarma (Shawarma).



Co to jest Shawarma?

 Shawarma to klasyczne danie arabskie z mięsa (jagnięciny, kurczaka, indyka, wołowiny lub mieszanych) przyprawionego i umieszczonego pionowo na rożnie i wolno pieczonego.  Zazwyczaj shawarma jest pokrojona w cienkie plastry i podana z tabbouleh, sałatką fattoush, podpłomykami, pomidorem i ogórkiem oraz różnymi sosami.

 Słowo „shawarma” to arabskie tłumaczenie tureckiego çevirme „obracanie”, w odniesieniu do pieczenia mięsa na rożnie, które obraca się wokół osi. 

Składniki :

 1 łyżka mielonej kolendry
 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 
 2 łyżeczki papryki
 1 łyżeczka kurkumy
 ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
 ½ łyżeczki czarnego pieprzu
 ½ łyżeczki pieprzu cayenne
 ½ łyżeczki cynamonu
 ½ łyżeczki mielonych goździków
 ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
 ½ łyżeczki imbiru

Przygotowanie :

Wszystkie składniki wsyp do pojemnika, zakręć i energicznie wstrząśnij.
 Możesz mieszankę przechowywać w szczelnym opakowaniu, w pokojowej temperaturze do 1 roku.

Smacznego !!

Komentarze