Co to jest Shawarma?
Shawarma to klasyczne danie arabskie z mięsa (jagnięciny, kurczaka, indyka, wołowiny lub mieszanych) przyprawionego i umieszczonego pionowo na rożnie i wolno pieczonego. Zazwyczaj shawarma jest pokrojona w cienkie plastry i podana z tabbouleh, sałatką fattoush, podpłomykami, pomidorem i ogórkiem oraz różnymi sosami.
Słowo „shawarma” to arabskie tłumaczenie tureckiego çevirme „obracanie”, w odniesieniu do pieczenia mięsa na rożnie, które obraca się wokół osi.
Składniki :
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki papryki
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
½ łyżeczki czarnego pieprzu
½ łyżeczki pieprzu cayenne
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki mielonych goździków
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki imbiru
Przygotowanie :
Wszystkie składniki wsyp do pojemnika, zakręć i energicznie wstrząśnij.
Możesz mieszankę przechowywać w szczelnym opakowaniu, w pokojowej temperaturze do 1 roku.
Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz