Gofry z cukinii

Gofry z cukinii.

Sezon cukinii w pełni !! Trzeba wykorzystać wszystkie zalety tego pysznego warzywa.


Zapraszam do wypróbowania mojego najnowszego przepisu na gofry z cukinii.

Składniki :

3 szklanki tartej cukinii
1 szklanka tartej marchewki
2 jajka
2/3 szklanki semoliny
2 łyżki oleju
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 szklanka tartego sera ( pół na pół mozzarella i cheddar )
Sól, pieprz, chill do smaku

Przygotowanie :

Utrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach, wciśnij z niej nadmiar soku.


Obierz, umyj i utrzyj marchewke na grubej tarce.

W misce połącz wszystkie składniki, dobrze wymieszaj do całkowitego połączenia.


Rozgrzej gofrownicę.

Nałóż równe porcje masy i piecz zgodnie z instrukcją obsługi producenta urządzenia, do momentu aż gofry będą ładnie przyrumienione.


Podaj z jogurtem greckim, sosem czosnkowym lub zamiast ziemniaków z gulaszem.

Smacznego !!

Porcje: 8
 
 Kalorie 172
 Tłuszcz całkowity 9,4 g 
 Tłuszcze nasycone 3,8g 
 Cholesterol 56mg 
 Sód 118mg 
 Węglowodany ogółem 14,7g 
 Błonnik dietetyczny 1,7g 
 Cukry ogółem 2,2 g
 Białko 7,5g
 Witamina D 6mcg 
 Wapń 125mg 
 Żelazo 1mg 
 Potas 233mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze