Gofry z cukinii.
Sezon cukinii w pełni !! Trzeba wykorzystać wszystkie zalety tego pysznego warzywa.
Zapraszam do wypróbowania mojego najnowszego przepisu na gofry z cukinii.
Składniki :
3 szklanki tartej cukinii
1 szklanka tartej marchewki
2 jajka
2/3 szklanki semoliny
2 łyżki oleju
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 szklanka tartego sera ( pół na pół mozzarella i cheddar )
Sól, pieprz, chill do smaku
Przygotowanie :
Utrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach, wciśnij z niej nadmiar soku.
Obierz, umyj i utrzyj marchewke na grubej tarce.
W misce połącz wszystkie składniki, dobrze wymieszaj do całkowitego połączenia.
Rozgrzej gofrownicę.
Nałóż równe porcje masy i piecz zgodnie z instrukcją obsługi producenta urządzenia, do momentu aż gofry będą ładnie przyrumienione.
Podaj z jogurtem greckim, sosem czosnkowym lub zamiast ziemniaków z gulaszem.
Smacznego !!
Porcje: 8
Kalorie 172
Tłuszcz całkowity 9,4 g
Tłuszcze nasycone 3,8g
Cholesterol 56mg
Sód 118mg
Węglowodany ogółem 14,7g
Błonnik dietetyczny 1,7g
Cukry ogółem 2,2 g
Białko 7,5g
Witamina D 6mcg
Wapń 125mg
Żelazo 1mg
Potas 233mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz