Korzenne ciasteczka z melasą.



Korzenne ciasteczka z melasą to klasyczny przysmak, w każdym kęsie pełen odważnych smaków melasy, imbiru i cynamonu, są naprawdę miękkie w środku, a na wierzchu mają chrupiącą skorupkę.  


To jeden z moich ulubionych przepisów na jesień i święta !! 

Składniki :

 2 1/4 szklanki mąki
 1 szklanka brązowego cukru ciemnego
 3/4 szklanki masła, zmiękczonego
 1/4 szklanki melasy *
 1 jajko duże
 2 łyżeczki sody oczyszczonej
 1 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
 1 łyżeczka mielonego cynamonu
 1/4 łyżeczki soli
 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Dodatkowo :

 3/4 szklanki cukru białego, granulowanego 

1 szklanka - 250 ml

Przygotowanie :

Do miski dodaj zmiękczone masło i brązowy cukier. Miksuj do całkowitego połączenia.
Cukier powinien praktycznie być niewyczuwalny a masło puszyste.


Dodaj melasę, ponownie miksuj do całkowitego połączenia.


Dodaj jajko, miksuj do całkowitego połączenia.


Teraz dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami i sodą. Zmiksuj do całkowitego połączenia.


Do płytkiego naczynia wsyp cukier granulowany.


Nabieraj równą ilość ciasta, około 1/4 szklanki. W dłoniach nadaj ciastu kształt kulki. 


Każdą kulkę ciasta obtocz w cukrze i połóż na blaszce do pieczenia ciastek, wyłożonej papierem do pieczenia ( nie smaruj tłuszczem )
Każdą kulkę lekko docisnij ( spłaszcz ).



Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190C 15 minut.


Porcje: 25
 
 Kalorie 125
 Tłuszcz całkowity 5,9 g 
 Tłuszcze nasycone 3,6g 
 Cholesterol 22mg
 Sód 170mg 
 Całkowite węglowodany 16,9 g 
 Błonnik 0,4g 
 Cukry ogółem 7,5g
 Białko 1,5g
 Witamina D 5mcg 
 Wapń 17mg 
 Żelazo 1mg 

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

*Melasa - czyli naturalny cukier to ciemnobrązowy, gęsty i słodki syrop, który nazywa się również „czarnym złotem”. Jego nazwa pochodzi od koloru, jakim się charakteryzuje oraz niezwykle cennych właściwości. Melasa powstaje jako produkt uboczny w trakcie procesu produkcji cukru spożywczego. Melasa zawiera około 40% sacharozy, jaka nie jest odzyskiwana w dalszych etapach produkcji. W tej chwili możemy wyróżnić trzy rodzaje melasy, które uzależnione są od surowca z którego się je wytwarza.
Do kupienia w np sklepach ze zdrową żywnością.

Komentarze