Korzenne ciasteczka z melasą to klasyczny przysmak, w każdym kęsie pełen odważnych smaków melasy, imbiru i cynamonu, są naprawdę miękkie w środku, a na wierzchu mają chrupiącą skorupkę.
To jeden z moich ulubionych przepisów na jesień i święta !!
Składniki :
2 1/4 szklanki mąki
1 szklanka brązowego cukru ciemnego
3/4 szklanki masła, zmiękczonego
1/4 szklanki melasy *
1 jajko duże
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Dodatkowo :
3/4 szklanki cukru białego, granulowanego
1 szklanka - 250 ml
Przygotowanie :
Do miski dodaj zmiękczone masło i brązowy cukier. Miksuj do całkowitego połączenia.
Cukier powinien praktycznie być niewyczuwalny a masło puszyste.
Dodaj melasę, ponownie miksuj do całkowitego połączenia.
Dodaj jajko, miksuj do całkowitego połączenia.
Teraz dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami i sodą. Zmiksuj do całkowitego połączenia.
Do płytkiego naczynia wsyp cukier granulowany.
Nabieraj równą ilość ciasta, około 1/4 szklanki. W dłoniach nadaj ciastu kształt kulki.
Każdą kulkę ciasta obtocz w cukrze i połóż na blaszce do pieczenia ciastek, wyłożonej papierem do pieczenia ( nie smaruj tłuszczem )
Każdą kulkę lekko docisnij ( spłaszcz ).
Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190C 15 minut.
Porcje: 25
Kalorie 125
Tłuszcz całkowity 5,9 g
Tłuszcze nasycone 3,6g
Cholesterol 22mg
Sód 170mg
Całkowite węglowodany 16,9 g
Błonnik 0,4g
Cukry ogółem 7,5g
Białko 1,5g
Witamina D 5mcg
Wapń 17mg
Żelazo 1mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
*Melasa - czyli naturalny cukier to ciemnobrązowy, gęsty i słodki syrop, który nazywa się również „czarnym złotem”. Jego nazwa pochodzi od koloru, jakim się charakteryzuje oraz niezwykle cennych właściwości. Melasa powstaje jako produkt uboczny w trakcie procesu produkcji cukru spożywczego. Melasa zawiera około 40% sacharozy, jaka nie jest odzyskiwana w dalszych etapach produkcji. W tej chwili możemy wyróżnić trzy rodzaje melasy, które uzależnione są od surowca z którego się je wytwarza.
Do kupienia w np sklepach ze zdrową żywnością.
Komentarze
Prześlij komentarz