20.08 upał, słońce, ludzie w letnich ubraniach.. odwiedziłam jeden z lokalnych marketów a tam : choinka ! Bombki ! Zestawy podarunkowe !!
Nie uważacie, że to ciut zbyt wcześnie ?!
No ale jeśli oni mogą, mogę i ja. Upiekłam dziś pomarańczowe ciasteczka z suszona żurawiną i orzechami pekan. Czyli świąteczne smaki i zapachy. A żeby było w 100% bożonarodzeniowo upiekłam również ciasteczka przyprawione imbirem i cynamonem ?! A co mi tam !! Jak szaleć to szaleć ;) przepis w kolejnym poście.
Składniki : ( składniki na około 20 średniej wielkości ciastek )
3/4 szklanki masła, zmiękczonego
1/2 szklanki białego cukru
1 szklanka zapakowanego brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka wanilii
( Opcjonalnie możesz dodać 1 łyżeczkę olejku pomarańczowego lub migdałowego )
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
2 łyżki soku pomarańczowego
2 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka suszonej żurawiny
1/2 szklanki posiekanych orzechów pekan (opcjonalnie)
Przygotowanie :
Do miski dodaj zmiękczone masło i brązowy cukier. Miksuj do całkowitego połączenia.
Cukier powinien praktycznie być niewyczuwalny a masło puszyste.
Dodaj jajko, ponownie miksuj do całkowitego połączenia.
Dodaj olejek i aromat waniliowy, tartą skórkę z pomarańczy, miksuj do całkowitego połączenia.
Teraz dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Zmiksuj do całkowitego połączenia.
W osobnym naczyniu zmiksuj razem cukier kryształ z suszona żurawiną. Możesz zrobić to za pomocą blendera kielichowego, zanużeniowego, po prostu potrzebujesz urządzenie z nożami, które posieka żurawinę na mniejsze kawałki.
Gotowe ciasto będzie gęste, plastyczne, odchodzące od dłoni.
Wyłóż ciasto na opruszonej mąką powierzchnię, dodaj żurawinę z cukrem oraz posiekane orzechy pekan.
Rękami wyrób ciasto do całkowitego połączenia, owoce i orzechy powinny być równomiernie rozprowadzone.
Gdy pieczesz ciasteczka, dobrze gdy każde ciastko jest tej samej wielkości. Dużym ułatwieniem jest zakup łyżki do nabierania lodów. Mam tych łyżek kilka, różnej wielkości. Używam ich do nabierania ciasta gdy piekę muffinki, ciastka, mięsa gdy przygotowuje klopsy.
Nabieraj mniej więcej 1/4 szklanki ciasta, formuj w dłoniach kulkę, ułóż kulki na blaszce do ciastek, wyłożonej papierem do pieczenia ( nie smaruj papieru tłuszczem ! ) Każdą kulkę lekko spłaszcz.
Piecz w temperaturze 190C ( piekarnik gazowy poziom 5 ) przez 20 minut.
Po upieczeniu wyciągnij blaszkę, poczekaj aż ciastka lekko przestygną i następnie przełóż je na siatkę do studzenia.
Możesz ciastka udekorować lukrem, ja tego nie robię, uważam że są pyszne bez dodatków.
Smacznego !!
Porcje: 24
Kalorie 184
Tłuszcz całkowity 10,2 g
Tłuszcze nasycone 4,1 g
Cholesterol 22mg
Sód 123mg
Węglowodany ogółem 21,5g
Błonnik pokarmowy 1,2 g
Cukry ogółem 10,6 g
Białko 2,3 g
Witamina D 5mcg
Wapń 17mg
Żelazo 1mg
Potas 66mg
Komentarze
Prześlij komentarz