Przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer z funkcją obrotowego rożna.
Co to jest Shawarma?
Shawarma to klasyczne danie arabskie z mięsa (jagnięciny, kurczaka, indyka, wołowiny lub mieszanych) przyprawionego i umieszczonego pionowo na rożnie i wolno pieczonego. Zazwyczaj shawarma jest pokrojona w cienkie plastry i podana z tabbouleh, sałatką fattoush, podpłomykami, pomidorem i ogórkiem oraz różnymi sosami.
Słowo „shawarma” to arabskie tłumaczenie tureckiego çevirme „obracanie”, w odniesieniu do pieczenia mięsa na rożnie, które obraca się wokół osi.
Składniki : ( 6 porcji )
1 cały kurczak ( u mnie 1.7 kg )
3 łyżki mieszanki przypraw szawarma ( shawarma )
5 łyżek oleju
1 łyżeczka czosnku w proszku
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka - 250 ml
Domowa mieszanka przypraw szawarma, shawarma :
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=392353839705022&id=100067912267511
Przygotowanie :
W miseczce wymieszaj razem : mieszankę przypraw, olej, sok z cytryny i czosnek w proszku.
Oczyść kurczaka, usuń ewentualne resztki piór, tłuszcz.
Włóż kurczaka do naczynia ( np miska ) na tyle dużego aby cały się tam zmieścił.
Natrzyj kurczaka przyprawa z zewnątrz i wewnątrz. Owiń naczynie celofanem ( razem z ptakiem ) i odstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Wyciąg kurczaka z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
Nabij kurczaka na rożen, zabezpiecz końce, żeby się nie zsunął i obracał podczas pieczenia.
Włóż kurczaka do frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.
Piecz w temperaturze 180C przez godzinę, lub do momentu aż wewnętrzna temperatura osiągnie 75C.
Po upieczeniu wyjmij ptaka z urządzenia i odstaw na 10 minut, żeby mięso "odpoczęło".
Smacznego !!
Porcje 6
Kalorie: 364kcal
Węglowodany: 3g
Białko: 27g
Tłuszcz: 27g
Tłuszcze nasycone: 7g
Cholesterol: 109 mg
Sód: 103 mg
Potas: 323 mg
Włókno: 1g
Cukier: 1g
Witamina A: 581 IU
Witamina C: 12 mg
Wapń: 22 mg
Żelazo: 2 mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz