Śmietankowe lody o smaku szarlotki.
Czas przygotowania 45 minut, plus mrożenie.
Składniki :
Nadzienie jabłkowe :
2 średnie jabłka, obrane, wydrążone i pokrojone w kostkę
1/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
2 łyżki masła ( podzielone )
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki wody, cydru jabłkowego lub soku jabłkowego
1 łyżka ocet jabłkowy
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka cynamoni
Lody
1 1/4 szklanki śmietany kremówki
1 puszka ( 400g ) słodzonego mleka skondensowanego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki gumy ksantanowej
1/2 łyżeczki cynamon
1/2 łyżeczki przyprawy do szarlotki
2 łyżki żelatyny i 1/4 szklanki wody do namoczenia
1/2 szklanki gotowego sosu karmelowego plus dodatkowa porcja do polania
Przygotowanie :
Jabłkowe nadzienie :
Przygotuj jabłka, obierz że skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę.
Jabłka, cukier, 1 łyżkę masła dodaj na patelnię, na średnim ogniu smaż ciągle mieszając.
Gdy cukier się rozpuści, jabłka lekko zmiękną dodaj pozostałe składniki. Kontynuuj smażenie aż sos zgęstnieje ( będzie miał konsystencje karmelu )
Zdejmij patelnie z pieca, poczekaj aż jabłka ostygną.
Lody :
W miseczce zalej żelatynę woda i poczekaj aż napęcznieje.
Wlej śmietanę do miski, ubij na sztywno.
Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj do połączenia ( zostaw na później 2 - 3 łyżki karmelu )
Wyłóż lody do pojemnika.
Dodaj przygotowane wcześniej i przestudzone jabłka oraz karmel. Delikatnie zamieszaj, tak aby powstały w lodach zawijasy jabłkowo - karmelowe.
Włóż pojemnik z lodami do zamrażarki na całą noc.
Po wyjęciu z zamrażarki lody będą łatwe do nałożenia !!
Smacznego !!
Porcje: 8
Ilość na porcję
Kalorie 364
Tłuszcz całkowity 15,6 g
Tłuszcze nasycone 9,7 g
Cholesterol 55 mg
Sód 195 mg
Węglowodany ogółem 52,9 g
Błonnik pokarmowy 1,5 g
Cukrów ogółem 50,1 g
Białko 5,7 g
Witamina D 12mcg
Wapń 201mg
Żelazo 0mg
Potas 328mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz