lody śmietankowe o smaku szarlotki

Śmietankowe lody o smaku szarlotki.

Czas przygotowania 45 minut, plus mrożenie.


Składniki :

Nadzienie jabłkowe :

 2 średnie jabłka, obrane, wydrążone i pokrojone w kostkę 
 1/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego 
 2 łyżki masła ( podzielone )
 1/4 łyżeczki soli 
 1/3 szklanki wody, cydru jabłkowego lub soku jabłkowego
 1 łyżka ocet jabłkowy
 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
 1 łyżeczka cynamoni

 Lody

 1 1/4 szklanki śmietany kremówki 
 1 puszka ( 400g ) słodzonego mleka skondensowanego
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej 
 1/2 łyżeczki  cynamon
 1/2 łyżeczki  przyprawy do szarlotki
 2 łyżki żelatyny i 1/4 szklanki wody do namoczenia 
 1/2 szklanki gotowego sosu karmelowego plus dodatkowa porcja do polania

Przygotowanie :

Jabłkowe nadzienie :

Przygotuj jabłka, obierz że skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę.

Jabłka, cukier, 1 łyżkę masła dodaj na patelnię, na średnim ogniu smaż ciągle mieszając.

Gdy cukier się rozpuści, jabłka lekko zmiękną dodaj pozostałe składniki. Kontynuuj smażenie aż sos zgęstnieje ( będzie miał konsystencje karmelu )

Zdejmij patelnie z pieca, poczekaj aż jabłka ostygną.

Lody :

W miseczce zalej żelatynę woda i poczekaj aż napęcznieje.

Wlej śmietanę do miski, ubij na sztywno.

Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj do połączenia ( zostaw na później 2 - 3 łyżki karmelu )

Wyłóż lody do pojemnika.

Dodaj przygotowane wcześniej i przestudzone jabłka oraz karmel. Delikatnie zamieszaj, tak aby powstały w lodach zawijasy jabłkowo - karmelowe.

Włóż pojemnik z lodami do zamrażarki na całą noc.

Po wyjęciu z zamrażarki lody będą łatwe do nałożenia !!


Smacznego !!

Porcje: 8

Ilość na porcję 

Kalorie 364

Tłuszcz całkowity 15,6 g 
Tłuszcze nasycone 9,7 g 
Cholesterol 55 mg
Sód 195 mg 
Węglowodany ogółem 52,9 g
Błonnik pokarmowy 1,5 g
Cukrów ogółem 50,1 g 
Białko 5,7 g 
Witamina D 12mcg
Wapń 201mg 
Żelazo 0mg 
Potas 328mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze