Meksykańskie placuszki z cukinii i kukurydzy.
Przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/aurfryer
Składniki : ( na 8 placuszków )
1 szklanka kukurydzy świeżej lub mrożonej kukurydzy na kolbie
2 szklanki tartej cukinii ( żółta lub zielona, jeśli skórka jest twarda, ibiez ja przez tarciem )
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki mąki uniwersalnej
2 jajka
1/4 szklanki świeżej kolendry, posiekanej
1 papryczka jalapeno, posiekana
3/4 szklanki żółtego sera, startego ( cheddar, mozzarella )
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka proszku chili
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
Sól do smaku
Przygotowanie :
Cukinię, jeśli ma twarda skórkę, obierz, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
Po starciu, wycisnij z cukinii nadmiar soku.
Do miski dodaj wszystkie składniki, dobrze wymieszaj
Przygotuj frytkownice beztłuszczowa, kosz)półkę lekko natłuść.
Najlepiej za pomocą jakieś miarki, lub łyżki do lodów ( wtedy masz pewność, że każdy placuszek jest tej samej wielkości i w tym samym czasie będzie upieczony ) nabierz ciasto i firmuje placuszki.
Ułóż placuszki w koszu/na półce frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.
Piecz w temperaturze 200C, 20 minut. W połowie pieczenia otwórz urządzenie i obróć placuszki.
Przepyszne z sosem czosnkowym lub jogurtem.
Smacznego !!
Porcje: 8
Kalorie 117
Tłuszcz całkowity 5g
Tłuszcze nasycone 2,7g
Cholesterol 52mg
Sód 110mg
Węglowodany ogółem 13,1g
Błonnik 1,3g
Cukry ogółem 1,5 g
Białko 5,7 g
Witamina D 5mcg
Wapń 89mg
Żelazo 1mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Potas 179mg
Komentarze
Prześlij komentarz