Meksykańskaie placuszki z cukinii i kukurydzy

Meksykańskie placuszki z cukinii i kukurydzy.

Przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/aurfryer

Składniki : ( na 8 placuszków )

1 szklanka kukurydzy świeżej lub mrożonej kukurydzy na kolbie
2 szklanki tartej cukinii ( żółta lub zielona, jeśli skórka jest twarda, ibiez ja przez tarciem )
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki mąki uniwersalnej
2 jajka 
1/4 szklanki świeżej kolendry, posiekanej
1 papryczka jalapeno, posiekana
3/4 szklanki żółtego sera, startego ( cheddar, mozzarella )
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka proszku chili
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
Sól do smaku

Przygotowanie :

Cukinię, jeśli ma twarda skórkę, obierz, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
Po starciu, wycisnij z cukinii nadmiar soku.


Do miski dodaj wszystkie składniki, dobrze wymieszaj 


Przygotuj frytkownice beztłuszczowa, kosz)półkę lekko natłuść.

Najlepiej za pomocą jakieś miarki, lub łyżki do lodów ( wtedy masz pewność, że każdy placuszek jest tej samej wielkości i w tym samym czasie będzie upieczony ) nabierz ciasto i firmuje placuszki.


Ułóż placuszki w koszu/na półce frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.


Piecz w temperaturze 200C, 20 minut. W połowie pieczenia otwórz urządzenie i obróć placuszki.


Przepyszne z sosem czosnkowym lub jogurtem.


Smacznego !!

Porcje: 8
 
 Kalorie 117
 Tłuszcz całkowity 5g 
 Tłuszcze nasycone 2,7g 
 Cholesterol 52mg 
 Sód 110mg 
 Węglowodany ogółem 13,1g 
 Błonnik 1,3g 
 Cukry ogółem 1,5 g
 Białko 5,7 g
 Witamina D 5mcg 
 Wapń 89mg 
 Żelazo 1mg 
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

 Potas 179mg

Komentarze