Muffinki z masłem orzechowym i kawałkami czekolady.
Przepyszne muffinki z masłem orzechowym, zawsze piekę je z podwójnej ilości składników !!
Składniki : ( na około 12 babeczek, w zależności jak duże będą Twoje papilotki )
2 filiżanki mąki uniwersalnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
⅓ szklanka oleju roślinnego
¾ szklanka brązowego cukru trzcinowego
½ szklanki masła orzechowego ( można użyć masło z kawałkami orzechów )
2 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
½ szklanki mleka
½ szklanki kwaśnej śmietany ( można zamienić na jogurt grecki )
1 szklanka kawałków czekolady
Przygotowanie :
Przygotuj foremkę i papilotki.
Do miski przesiej razem mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstaw na bok.
Do drugiej miski dodaj : olej, jajka, cukier, masło orzechowe, ekstrakt waniliowy, miksuj do całkowitego połączeni. Następnie dodaj mleko i śmietanę ( jogurt ) ponownie miksuj do całkowitego połączenia.
Wlej wymieszane płynne składniki do mąki, miksuj do całkowitego połączenia.
Jeśli mogę poradzić, to najpierw pomieszaj łyżka a później już dokładnie mikserem. Unikniesz w ten sposób chmury mąki ;)
Dodaj kawałki czekolady, wymieszaj na tyle aby kawałki czekolady były równomiernie rozprowadzone w cieście.
Przełóż ciasto do papilotek, nałóż około 3/4 obietości.
Piecz w piekarniku z nawiewem w temperaturze 175C przez 25 minut, lub do momentu aż wbity w babeczkę patyczek, po wycięciu będzie suchy.
Smacznego !!
Porcje: 12
Kalorie 340
Tłuszcz całkowity 18,7 g
Tłuszcze nasycone 6,9g
Cholesterol 39mg 13%
Sód 136mg 6%
Węglowodany ogółem 36,1 g
Błonnik pokarmowy 1,8g
Cukry ogółem 18,3 g
Białko 7,5g
Witamina D 3mcg
Wapń 98mg
Żelazo 2mg
Potas 250mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz