Muffinki z masłem orzechowym i kawałkami czekolady.

Muffinki z masłem orzechowym i kawałkami czekolady.


Przepyszne muffinki z masłem orzechowym, zawsze piekę je z podwójnej ilości składników !!

Składniki : ( na około 12 babeczek, w zależności jak duże będą Twoje papilotki )

 2 filiżanki mąki uniwersalnej
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 ¼ łyżeczki soli
 ⅓ szklanka oleju roślinnego
 ¾ szklanka brązowego cukru trzcinowego 
 ½ szklanki masła orzechowego ( można użyć masło z kawałkami orzechów )
 2 duże jajka
 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 ½ szklanki mleka
 ½ szklanki kwaśnej śmietany ( można zamienić na jogurt grecki )
 1 szklanka kawałków czekolady

Przygotowanie :

Przygotuj foremkę i papilotki.

Do miski przesiej razem mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstaw na bok.


Do drugiej miski dodaj : olej, jajka, cukier, masło orzechowe, ekstrakt waniliowy, miksuj do całkowitego połączeni. Następnie dodaj mleko i śmietanę ( jogurt ) ponownie miksuj do całkowitego połączenia.


Wlej wymieszane płynne składniki do mąki, miksuj do całkowitego połączenia.
Jeśli mogę poradzić, to najpierw pomieszaj łyżka a później już dokładnie mikserem. Unikniesz w ten sposób chmury mąki ;) 


Dodaj kawałki czekolady, wymieszaj na tyle aby kawałki czekolady były równomiernie rozprowadzone w cieście.


Przełóż ciasto do papilotek, nałóż około 3/4 obietości.


Piecz w piekarniku z nawiewem w temperaturze 175C przez 25 minut, lub do momentu aż wbity w babeczkę patyczek, po wycięciu będzie suchy.


Smacznego !!


Porcje: 12
 
 Kalorie 340
 
 Tłuszcz całkowity 18,7 g 
 Tłuszcze nasycone 6,9g 
 Cholesterol 39mg 13%
 Sód 136mg 6%
 Węglowodany ogółem 36,1 g
 Błonnik pokarmowy 1,8g 
 Cukry ogółem 18,3 g
 Białko 7,5g
 Witamina D 3mcg 
 Wapń 98mg 
 Żelazo 2mg 
 Potas 250mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze