Pikantna surówka z białej kapusty z jabłkiem.


Przepyszna surówka inspirowana klasyczną surówką coleslaw. Zamiast majonezu polecam lekki sos z jogurtu greckiego a do tego smak chrupkiego jabłka z ostrą papryką jalapeno. 


Składniki : ( 6 porcji )

 4 szklanki lekko uciśniętej drobno poszatkowanej białej kapusty*
 2 średnie marchewki, starte na tarce z dużymi oczkami
 1/2 szklanki posiekanej szalotki (około 3 szalotki w zależności od wielkości)
 3 łyżki posiekane natki kolendry lub natki pietruszki 
 1 papryka jalapeno, bez pestek, pokrojona w paski ( polecam czerwoną, pięknie wygląda )
2 duże jabłka, pokrojone w słupki ( można użyć do tarcia jabłek mandolinę do warzyw )

Sos :

Sól do smaku 
 1/2 szklanki jogurtu greckiego ( może być o mniejszej zawartości tłuszczu )
 1/2 szklanki sera typu Filadelfia ( może być o mniejszej zawartości tłuszczu )
 3 łyżki octu jabłkowego
 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 
 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
 sok z 1/2 limonki ( 1 łyżka )

* 1 szklanka - 250 ml 

Przygotowanie :

Przygotuj wszystkie składniki, warzywa i jabłka obierz, umyj i pokrój/zetrzyj.

Wrzuć wszystkie składniki do miski.


W małej miseczce pomieszaj wszystkie składniki sosu.


Wlej sos do wcześniej przygotowanych warzyw.


Dobrze wszystko wymieszaj.

Dopraw solą i pieprzem do smaku.


Smacznego !!

Porcje: 6
 
 Kalorie 125
 Tłuszcz całkowity 3,9 g 
 Tłuszcze nasycone 2,3g 
 Cholesterol 11mg 
 Sód 94mg 
 Węglowodany ogółem 19,9g 
 Błonnik 3,6g 
 Cukry ogółem 11,7 g
 Białko 3,7g
 Witamina D 0mcg 
 Wapń 64mg 
 Żelazo 1mg 
 Potas 313mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze