Przepyszna surówka inspirowana klasyczną surówką coleslaw. Zamiast majonezu polecam lekki sos z jogurtu greckiego a do tego smak chrupkiego jabłka z ostrą papryką jalapeno.
Składniki : ( 6 porcji )
4 szklanki lekko uciśniętej drobno poszatkowanej białej kapusty*
2 średnie marchewki, starte na tarce z dużymi oczkami
1/2 szklanki posiekanej szalotki (około 3 szalotki w zależności od wielkości)
3 łyżki posiekane natki kolendry lub natki pietruszki
1 papryka jalapeno, bez pestek, pokrojona w paski ( polecam czerwoną, pięknie wygląda )
2 duże jabłka, pokrojone w słupki ( można użyć do tarcia jabłek mandolinę do warzyw )
Sos :
Sól do smaku
1/2 szklanki jogurtu greckiego ( może być o mniejszej zawartości tłuszczu )
1/2 szklanki sera typu Filadelfia ( może być o mniejszej zawartości tłuszczu )
3 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
sok z 1/2 limonki ( 1 łyżka )
* 1 szklanka - 250 ml
Przygotowanie :
Przygotuj wszystkie składniki, warzywa i jabłka obierz, umyj i pokrój/zetrzyj.
Wrzuć wszystkie składniki do miski.
W małej miseczce pomieszaj wszystkie składniki sosu.
Wlej sos do wcześniej przygotowanych warzyw.
Dobrze wszystko wymieszaj.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Smacznego !!
Porcje: 6
Kalorie 125
Tłuszcz całkowity 3,9 g
Tłuszcze nasycone 2,3g
Cholesterol 11mg
Sód 94mg
Węglowodany ogółem 19,9g
Błonnik 3,6g
Cukry ogółem 11,7 g
Białko 3,7g
Witamina D 0mcg
Wapń 64mg
Żelazo 1mg
Potas 313mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz