Sałatka inspirowana libańską potrawa tabbouleh

Sałatka inspirowana libańską potrawa tabbouleh.


Tradycyjna libańska sałatka Tabbouleh to zdrowa wegańska przystawka z kaszą bulgur, pietruszką, miętą i posiekanymi warzywami.

Składniki : ( na 8 porcji )

 1 szklanka kaszy bulgur ( użyłam mieszanki bulgur z makaronem wermiszel ( vermicelli )
 2 szklanki wrzącej wody
 1 szklanka pomidorów koktajlowych,  pokrojonych na pół lub w ćwiartki, zależy od wielkości 
1 średni por, pokrojony w półksiężyce
 1 ogórek, pokrojony w kostkę
 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
 Sok z 1 cytryny
 1 łyżeczka soli
 Garść natki z pietruszki, drobno pokrojonej
 Garść świeżej mięty, drobno pokrojonej
 1/2 średniej czerwonej cebuli
 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
 Świeżo zmielony czarny pieprz
 1/4 szklanki mieszanych ziaren ( Sezam, pestki słonecznika, pestki dyni )

Można też doprawić mielonym chilli, jeśli oczywiście ktoś lubi pikantne dania.

Przygotowanie :

Do miski wsyp kaszę bulgur, dodaj łyżeczkę soli, zalej wrzątkiem i pomieszaj. Odstaw na bok na co najmniej godzinę, kasza musi nasiąknąć woda i zmięknąć, równie musi być zimna.

Na suchej patelni upraż ziarna, odstaw na bok żeby przestygły.

Pokrój pora, włóż pokrojonego do durszlaka lub sitka i przelej wrzątkiem. Odstaw na bok, musi przestygnąć.

Pomieszaj składniki sosu/dressing:
oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek.


Przygotuj pozostałe składniki, pokrój warzywa i zioła, włóż je do miski.


Gdy kasza napęcznieje i przestygnie, dłońmi wycisnij nadmiar wody i dodaj kaszę do miski z pokrojonymi warzywami.


Zalej sałatkę sosem, dobrze wymieszaj, dopraw do smaku.

Smacznego !!

Porcje: 8
 
 Kalorie 173
 Tłuszcz całkowity 11,1 g 
 Tłuszcze nasycone 1,5g 
 Cholesterol 0mg 
 Sód 315mg 
 Węglowodany ogółem 17,7g 
 Błonnik Dietetyczny 4,2g 
 Cukry ogółem 2,1 g
 Białko 3,5g
 Witamina D 0mcg 
 Wapń 21mg 
 Żelazo 1mg 
 Potas 223mg

Komentarze