Sałatka inspirowana libańską potrawa tabbouleh.
Tradycyjna libańska sałatka Tabbouleh to zdrowa wegańska przystawka z kaszą bulgur, pietruszką, miętą i posiekanymi warzywami.
Składniki : ( na 8 porcji )
1 szklanka kaszy bulgur ( użyłam mieszanki bulgur z makaronem wermiszel ( vermicelli )
2 szklanki wrzącej wody
1 szklanka pomidorów koktajlowych, pokrojonych na pół lub w ćwiartki, zależy od wielkości
1 średni por, pokrojony w półksiężyce
1 ogórek, pokrojony w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
Sok z 1 cytryny
1 łyżeczka soli
Garść natki z pietruszki, drobno pokrojonej
Garść świeżej mięty, drobno pokrojonej
1/2 średniej czerwonej cebuli
5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Świeżo zmielony czarny pieprz
1/4 szklanki mieszanych ziaren ( Sezam, pestki słonecznika, pestki dyni )
Można też doprawić mielonym chilli, jeśli oczywiście ktoś lubi pikantne dania.
Przygotowanie :
Do miski wsyp kaszę bulgur, dodaj łyżeczkę soli, zalej wrzątkiem i pomieszaj. Odstaw na bok na co najmniej godzinę, kasza musi nasiąknąć woda i zmięknąć, równie musi być zimna.
Na suchej patelni upraż ziarna, odstaw na bok żeby przestygły.
Pokrój pora, włóż pokrojonego do durszlaka lub sitka i przelej wrzątkiem. Odstaw na bok, musi przestygnąć.
Pomieszaj składniki sosu/dressing:
oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek.
Przygotuj pozostałe składniki, pokrój warzywa i zioła, włóż je do miski.
Gdy kasza napęcznieje i przestygnie, dłońmi wycisnij nadmiar wody i dodaj kaszę do miski z pokrojonymi warzywami.
Zalej sałatkę sosem, dobrze wymieszaj, dopraw do smaku.
Smacznego !!
Porcje: 8
Kalorie 173
Tłuszcz całkowity 11,1 g
Tłuszcze nasycone 1,5g
Cholesterol 0mg
Sód 315mg
Węglowodany ogółem 17,7g
Błonnik Dietetyczny 4,2g
Cukry ogółem 2,1 g
Białko 3,5g
Witamina D 0mcg
Wapń 21mg
Żelazo 1mg
Potas 223mg
Komentarze
Prześlij komentarz