Tajskie czerwone curry.

Tajskie czerwone curry.

Przygotowane w multicookerze instant pot/szybkowar/pressure cooker.


W tym przepisie wykorzystałam resztę ugotowanego mięsa z kurczaka, które mi zostało z poprzedniego dnia ale równie dobrze można wykorzystać świeże piersi z kurczaka.

Składniki :

 1 żółta cebula, pokrojona w kostkę
 4 ząbki czosnku, mielone
 2 łyżki pasty czerwonego curry
 1 łyżka brązowego cukru
 1 łyżka soku z limonki
 1 łyżka sosu sojowego lub rybnego
 1 łyżeczka soli
 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego
 3 piersi z kurczaka ( ugotowane resztki z poprzedniego dnia około 3 szklanek )
 1 każda czerwona, zielona i żółta papryka pokrojona
 1 łyżka mąki kukurydzianej ( skrobia )
 1 łyżka wody
 1/4 szklanki posiekanej kolendry do dekoracji 

Przygotowanie :

Włóż wszystkie składniki urządzenia.


Zamknij urządzenie, upewnij się że zawór ciśnienia jest dobrze zamknięty.

Gotuj korzystając z funkcji pressure cooking/manual/gotowanie pod wysokim ciśnieniem przez 3 minuty, następnie manualnie wypuść parę.


Otwórz urządzenie, ostrożnie gorące !!

Włącz funkcje saute/smażenie.


W miseczce wymieszaj wodę i mąkę kukurydziana ( skrobię ) dodaj do curry, wymieszaj i poczekaj aż potrawa się zagotuje.

Wyłącz urządzenie.


Smacznego !!

Porcje: 6
 
 Kalorie 210
 Tłuszcz całkowity 9g
 Tłuszcze nasycone 3,8g 
 Cholesterol 62mg 
 Sód 957mg 
 Węglowodany ogółem 9,6 g 
 Błonnik pokarmowy 1g 
 Cukry ogółem 4,6 g
 Białko 21,3 g
 Witamina D 0mcg 
 Wapń 26mg 
 Żelazo 2mg 
 Potas 294mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze