Tajskie czerwone curry.
Przygotowane w multicookerze instant pot/szybkowar/pressure cooker.
W tym przepisie wykorzystałam resztę ugotowanego mięsa z kurczaka, które mi zostało z poprzedniego dnia ale równie dobrze można wykorzystać świeże piersi z kurczaka.
Składniki :
1 żółta cebula, pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku, mielone
2 łyżki pasty czerwonego curry
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka sosu sojowego lub rybnego
1 łyżeczka soli
1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego
3 piersi z kurczaka ( ugotowane resztki z poprzedniego dnia około 3 szklanek )
1 każda czerwona, zielona i żółta papryka pokrojona
1 łyżka mąki kukurydzianej ( skrobia )
1 łyżka wody
1/4 szklanki posiekanej kolendry do dekoracji
Przygotowanie :
Włóż wszystkie składniki urządzenia.
Zamknij urządzenie, upewnij się że zawór ciśnienia jest dobrze zamknięty.
Gotuj korzystając z funkcji pressure cooking/manual/gotowanie pod wysokim ciśnieniem przez 3 minuty, następnie manualnie wypuść parę.
Otwórz urządzenie, ostrożnie gorące !!
Włącz funkcje saute/smażenie.
W miseczce wymieszaj wodę i mąkę kukurydziana ( skrobię ) dodaj do curry, wymieszaj i poczekaj aż potrawa się zagotuje.
Wyłącz urządzenie.
Smacznego !!
Porcje: 6
Kalorie 210
Tłuszcz całkowity 9g
Tłuszcze nasycone 3,8g
Cholesterol 62mg
Sód 957mg
Węglowodany ogółem 9,6 g
Błonnik pokarmowy 1g
Cukry ogółem 4,6 g
Białko 21,3 g
Witamina D 0mcg
Wapń 26mg
Żelazo 2mg
Potas 294mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz