Tak pyszna, że trudno się od niej oderwać !
Uwielbiam ja jako przekąskę, ale podaje ją również jako dodatek/sałatkę do kolacji.
Aż prosi się o podanie jej z grillowanym łososiem i nie mogę się doczekać, żeby spróbować w ten sposób.
Składniki : ( 2 porcje )
1 ogórek, pokrojony w jak najcieńsze plasterki
1 pęczek rzodkiewek, pokrojonych w cienkie plasterki
2 łyżki czerwonej lub pomarańczowej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
Sos Sezamowy :
1 łyżka drobno startego lub zmielonego świeżego korzenia imbiru
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki syropu klonowego
1 łyżka tamari lub sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka prażonych nasion sezamu
1 szklanka - 250 ml
Przygotowanie :
Przygotuj rzodkiewki i ogórek, umyj, usuń korzenie i łodygi, pokrój i dodaj do miski.
W małej miseczce pomieszaj wszystkie składniki sosu.
Dodaj sos do warzyw, pomieszaj. Odstaw na bok na 30 min.
Smacznego !!
Porcje: 2
Ilość na porcję :
Kalorie 255
Tłuszcz ogółem 16,4 g
Tłuszcze nasycone 2,3g
Cholesterol 0mg
Sód 533mg
Węglowodany ogółem 23,8g
Błonnik 4g
Cukry ogółem 13,8g
Białko 4,6 g
Witamina D 0mcg
Wapń 105mg
Żelazo 2mg 1
Potas 654mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz