Azjatycka surówka z ogórka i rzodkiewki.


 Tak pyszna, że trudno się od niej oderwać !

Uwielbiam ja jako przekąskę, ale podaje ją również jako dodatek/sałatkę do kolacji.
 
Aż prosi się o podanie jej z grillowanym łososiem i nie mogę się doczekać, żeby spróbować w ten sposób.

Składniki : ( 2 porcje )

1 ogórek, pokrojony w jak najcieńsze plasterki 
 1 pęczek rzodkiewek, pokrojonych w cienkie plasterki
 2 łyżki czerwonej lub pomarańczowej papryki, pokrojonej w drobną kostkę 

 Sos Sezamowy :

 1 łyżka drobno startego lub zmielonego świeżego korzenia imbiru
 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 
 2 łyżeczki syropu klonowego 
 1 łyżka tamari lub sosu sojowego 
 2 łyżki octu ryżowego
 2 łyżki oleju sezamowego
 1 łyżka prażonych nasion sezamu

1 szklanka - 250 ml

Przygotowanie : 

Przygotuj rzodkiewki i ogórek, umyj, usuń korzenie i łodygi, pokrój i dodaj do miski.


W małej miseczce pomieszaj wszystkie składniki sosu.

Dodaj sos do warzyw, pomieszaj. Odstaw na bok na 30 min.

Smacznego !!


Porcje: 2

 Ilość na porcję :

 Kalorie 255

 Tłuszcz ogółem 16,4 g 
 Tłuszcze nasycone 2,3g 
 Cholesterol 0mg 
 Sód 533mg 
 Węglowodany ogółem 23,8g 
 Błonnik 4g 
 Cukry ogółem 13,8g
 Białko 4,6 g
 Witamina D 0mcg 
 Wapń 105mg 
 Żelazo 2mg 1
 Potas 654mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze