Dwie metody wzrastania, tradycyjna i w multicookerze instant pot korzystając z funkcji yogurt. Ciekawa alternatywa dla osób posiadających zimne mieszkania i nie wiedzą gdzie wzrastać ciasto drożdżowe.
Składniki :
3 szklanki (około 375 g) mąka uniwersalna **
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki drożdży
1,5 szklanki ciepłej wody *
1,5 szklanki tartego sera cheddar
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mieszanki ziół włoskich
** 1 szklanka - 250 ml
Potrzebujesz naczynie żaroodporne z pokrywką.
Przygotowanie :
Krok 1: Przygotowanie ciasta
W misce wymieszaj sól, mąkę, drożdże, cukier i szybko wymieszaj.
Dodaj ser, oliwę z oliwek i rozmaryn. Mieszaj.
Na koniec dodawaj wodę po trochu, aby połączyć ją w mokrą, lepką masę ciasta.
* Ciasto na chleb bez wyrabiania musi być mokre i lepkie. Po prostu wyczuj ciasto, dodawaj po trochu wody i mieszaj. Jeśli czujesz, że jest za mokro dodaj trochę mąki i wyreguluj.
Krok 2: Pierwsze wzrastanie
Nasmaruj miskę odrobiną oleju, przełóż do niej mokre ciasto, zawiń w folię spożywczą i odstaw na 8 godzin do wyrośnięcia na blacie.
Alternatywnie nasmaruj wewnętrzne naczynie Instant Pot. Przenieś do niego ciasto. Ustaw tryb jogurtu i czas na 4 godziny, normalne ciśnienie.
Krok 3: Nadawanie kształtu :
Posyp blat mąką i wyłóż wyrośnięte ciasto. Wierzch ciasta posyp również mąką.
Uformuj z niego kulę. Nie zajmie Ci więcej niż 30 do 40 sekund.
Przełóż ciasto do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.
Krok 4: Drugie wzrastanie i podgrzewanie piekarnika
Przykryj cuasto ściereczką i odstaw na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 220C.
Krok 5 : Pieczenie chleba.
Odkryj naczynie z chlebem.
Wierz chleba posmaruj oliwą i posyp ziołami.
Przykryj naczynie żaroodporne pokrywką i wstaw do piekarnika.
Piecz pod przykryciem 30 minut, następnie usuń pokrywkę i piecz kolejne 15 minut.
Wyciąg chleb z piekarnika i natychmiast wyjmij chleb z naczynia żaroodpornego. Najlepiej gdyby chleb stygł na siatce.
Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz