Chleb drożdżowy bez wyrabiania, z ziołami włoskimi.

Dwie metody wzrastania, tradycyjna i w multicookerze instant pot korzystając z funkcji yogurt. Ciekawa alternatywa dla osób posiadających zimne mieszkania i nie wiedzą gdzie wzrastać ciasto drożdżowe.

Składniki :

 3 szklanki (około 375 g) mąka uniwersalna **
 1,5 łyżeczki soli
 1 łyżeczka cukru
 1,5 łyżeczki drożdży
 1,5 szklanki ciepłej wody *
 1,5 szklanki tartego sera cheddar 
 2 łyżki oliwy z oliwek
 2 łyżki mieszanki ziół włoskich 

** 1 szklanka - 250 ml

Potrzebujesz naczynie żaroodporne z pokrywką.

Przygotowanie :

Krok 1: Przygotowanie ciasta

 W misce wymieszaj sól, mąkę, drożdże, cukier i szybko wymieszaj.


 Dodaj ser, oliwę z oliwek i rozmaryn.  Mieszaj.



 Na koniec dodawaj wodę po trochu, aby połączyć ją w mokrą, lepką masę ciasta.


* Ciasto na chleb bez wyrabiania musi być mokre i lepkie.  Po prostu wyczuj ciasto, dodawaj po trochu wody i mieszaj.  Jeśli czujesz, że jest za mokro dodaj trochę mąki i wyreguluj.


Krok 2: Pierwsze wzrastanie

 Nasmaruj miskę odrobiną oleju, przełóż do niej mokre ciasto, zawiń w folię spożywczą i odstaw na 8 godzin do wyrośnięcia na blacie.  

Alternatywnie nasmaruj wewnętrzne naczynie Instant Pot.  Przenieś do niego ciasto.  Ustaw tryb jogurtu i czas na 4 godziny, normalne ciśnienie. 


Krok 3: Nadawanie kształtu :

 Posyp blat mąką i wyłóż wyrośnięte ciasto.  Wierzch ciasta posyp również mąką.


 Uformuj z niego kulę.  Nie zajmie Ci więcej niż 30 do 40 sekund. 

 Przełóż ciasto do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.

Krok 4: Drugie wzrastanie i podgrzewanie piekarnika

 Przykryj cuasto ściereczką i odstaw na 30 minut.

 Rozgrzej piekarnik do 220C.

Krok 5 : Pieczenie chleba.

Odkryj naczynie z chlebem.

Wierz chleba posmaruj oliwą i posyp ziołami.

Przykryj naczynie żaroodporne pokrywką i wstaw do piekarnika.

Piecz pod przykryciem 30 minut, następnie usuń pokrywkę i piecz kolejne 15 minut.

Wyciąg chleb z piekarnika i natychmiast wyjmij chleb z naczynia żaroodpornego. Najlepiej gdyby chleb stygł na siatce.


Smacznego !!

Komentarze