Kolejny przepis na przepyszne frytki z frytkownicy beztłuszczowej/airfryer. Tym razem frytki są przyprawione wędzona papryka i czosnkiem a dzięki dodaniu odrobiny skrobii uzyskujemy aromatyczna, chrupiącą panierkę.
Składniki : ( 4 porcje )
2 duże ziemniaki
2 łyżki oleju z awokado lub gęsie sadło
1 łyżka skrobii kukurydzianej
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
1/2 łyżeczki cebuli w proszku
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie :
Obierz, pokrój ziemniaki.
Włóż je do garnka z osoloną woda, zagotuj.
Jak tylko ziemniaki zaczną się gotować, wyłącz kuchenkę i odcedź ziemniaki.
Do odcedzonych ziemniaków dodaj tłuszcz, i pozostałe składniki.
Przykryj garnek pokrywką i energicznie, kilkakrotnie wstrząśnij. Ziemniaki powinny być dobrze obtoczone tłuszczem i przyprawami.
Ziemniaki wyłóż do kosza/na półkę frytkownicy beztłuszczowej/airfryer i piecz w temperaturze 200C przez 15 - 20 minut, w połowie czasu przewróć ziemniaki.
Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz