Chutney z bananem z wolnowaru/slowcooker

Postaram się wyjaśnić co to jest chutney. Domyślam się, że dla części z Was jest to coś nowego i nie wiedzą czy to słodkie, kwaśne a czy może gorzkie.

W uproszczeniu to rodzaj dżemu z owoców lub warzyw, z tym że oprócz cukru dodajesz ocet i przyprawy. Czyli masz połączenie słodyczy, kwaśnego i aromat przypraw. Przepyszne !! Chutney pasuje do deski serów, do hamburgera i mięs z grilla. Ma orzeźwiający smak a dzięki przyprawom które poza smakiem wspomogą trawienie, zapobiegną zgadze, są niezwykle aromatyczne.

Składniki : ( przygotujesz 5 porcji )

 4-5 dojrzałych bananów (kele)
 1/4 łyżeczki proszku cynamonowego (dalchini)
 1/2 łyżeczki czerwonej papryczki chili (Lal Mirchi)
 2 łyżeczki soli (Namak)
 1 szklanka cukru (Cheeni)( jeśli masz bardzo słodkie banany użyj mniej )
 2 kardamony (Elaichi Moti)
 2 goździki (Lavang)
 2 łyżki octu jabłkowego (Sirka)
 4 łyżeczki posiekanych migdałów (badam)
 4 łyżeczki Rodzynków (Kishmish)

Przygotowanie :

Obierz banany i pognieć je ( użyj do tego widelec lub głuszek do ziemniaków, od ciebie zależy czy wolisz mniejsze czy większe kawałki ).


Do wolnowaru włóż wszystkie składniki, wymieszaj i przykryj urządzenie pokrywką.

Gotuj korzystając z ustawienia HIGH przez 3 godziny.


Przełóż gotowy chutney do słoika, poczekaj aż ostygnie i odłóż do lodówki.

Poczekaj 2 - 3 dni.

Smacznego !!

Porcje: 5

 Ilość na porcję :

 Kalorie 253

 Tłuszcz całkowity 1,1g 
 Tłuszcze nasycone 0,2g 
 Cholesterol 0mg 
 Sód 932mg 
 Węglowodany ogółem 64,2 g 
 Błonnik 2,9g 
 Cukry ogółem 53,1 g
 Białko 1,5g
 Witamina D 0mcg 
 Wapń 13mg
 Żelazo 0mg 2%
 Potas 378mg 8

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze