Postaram się wyjaśnić co to jest chutney. Domyślam się, że dla części z Was jest to coś nowego i nie wiedzą czy to słodkie, kwaśne a czy może gorzkie.
W uproszczeniu to rodzaj dżemu z owoców lub warzyw, z tym że oprócz cukru dodajesz ocet i przyprawy. Czyli masz połączenie słodyczy, kwaśnego i aromat przypraw. Przepyszne !! Chutney pasuje do deski serów, do hamburgera i mięs z grilla. Ma orzeźwiający smak a dzięki przyprawom które poza smakiem wspomogą trawienie, zapobiegną zgadze, są niezwykle aromatyczne.
Składniki : ( przygotujesz 5 porcji )
4-5 dojrzałych bananów (kele)
1/4 łyżeczki proszku cynamonowego (dalchini)
1/2 łyżeczki czerwonej papryczki chili (Lal Mirchi)
2 łyżeczki soli (Namak)
1 szklanka cukru (Cheeni)( jeśli masz bardzo słodkie banany użyj mniej )
2 kardamony (Elaichi Moti)
2 goździki (Lavang)
2 łyżki octu jabłkowego (Sirka)
4 łyżeczki posiekanych migdałów (badam)
4 łyżeczki Rodzynków (Kishmish)
Przygotowanie :
Obierz banany i pognieć je ( użyj do tego widelec lub głuszek do ziemniaków, od ciebie zależy czy wolisz mniejsze czy większe kawałki ).
Do wolnowaru włóż wszystkie składniki, wymieszaj i przykryj urządzenie pokrywką.
Gotuj korzystając z ustawienia HIGH przez 3 godziny.
Przełóż gotowy chutney do słoika, poczekaj aż ostygnie i odłóż do lodówki.
Poczekaj 2 - 3 dni.
Smacznego !!
Porcje: 5
Ilość na porcję :
Kalorie 253
Tłuszcz całkowity 1,1g
Tłuszcze nasycone 0,2g
Cholesterol 0mg
Sód 932mg
Węglowodany ogółem 64,2 g
Błonnik 2,9g
Cukry ogółem 53,1 g
Białko 1,5g
Witamina D 0mcg
Wapń 13mg
Żelazo 0mg 2%
Potas 378mg 8
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz