Do trzech razy sztuka !! Śliwki w trzeciej odsłonie, słodkie, aromatyczne z chrupiącą kruszonką pychota !!
Składniki :
Kruszonka :
150 g mąki uniwersalnej (zwykłej)
115 g zmiękczonego niesolonego masła
90 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
Ciasto :
10 śliwek - przekrojonych na pół i bez pestek
1/4 szklanki mielonych migdałów
1 1/4 szklanki uniwersalnej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 duże jajka
1/2 szklanki oleju roślinnego
1/2 szklanki jogurtu greckiego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki cukru
Masło do nasmarowania foremki.
Przygotowanie :
W misce połącz wszystkie składniki kruszonki, wymieszaj do całkowitego połączenia. Odstaw na bok.
Przygotuj śliwki.
Przygotuj foremkę, okrągła 29 - 22 cm, wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruje masłem.
Do miski dodaj jajka i cukier, miksuj do całkowitego połączenia.
Do jajek dodaj olej i jogurt, miksuj do całkowitego połączenia.
Dodaj pozostałe składniki ( mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia ) dodaj sól i ekstrakt waniliowy, mielone migdały. Miksuj do całkowitego połączenia.
Wyłóż ciasto do foremki, ułóż śliwki, posyp kruszonką.
Piecz w piekarniku z nawiewem w temperaturze 175C 45 - 60 min, lub do momentu aż patyczek wbity w ciasto wyciągniesz suchy.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do przestudzenia.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego !
Ilość porcji : 10
Ilość na porcję :
Kalorie 408
Całkowita zawartość tłuszczu 21g
Tłuszcz nasycony 5g
Tłuszcze trans 0g
Tłuszcz nienasycony 14g
Cholesterol 68mg
Sód 315mg
Węglowodany 24g
Błonnik 1g
Cukier 23g
Białko 33g
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz