Ciasto ze śliwkami i kruszonką.


Do trzech razy sztuka !! Śliwki w trzeciej odsłonie, słodkie, aromatyczne z chrupiącą kruszonką pychota !! 

Składniki :

Kruszonka :

 150 g mąki uniwersalnej (zwykłej)
 115 g zmiękczonego niesolonego masła
 90 g cukru trzcinowego 
 1 łyżeczka cynamonu

 Ciasto :

 10 śliwek - przekrojonych na pół i bez pestek
 1/4 szklanki mielonych migdałów
 1 1/4 szklanki uniwersalnej mąki
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1/2 łyżeczki soli
 2 duże jajka
 1/2 szklanki oleju roślinnego
 1/2 szklanki jogurtu greckiego 
 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 1/2 szklanki cukru

Masło do nasmarowania foremki.

Przygotowanie :

W misce połącz wszystkie składniki kruszonki, wymieszaj do całkowitego połączenia. Odstaw na bok.

Przygotuj śliwki.

Przygotuj foremkę, okrągła 29 - 22 cm, wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruje masłem. 

Do miski dodaj jajka i cukier, miksuj do całkowitego połączenia.


Do jajek dodaj olej i jogurt, miksuj do całkowitego połączenia.

Dodaj pozostałe składniki ( mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia ) dodaj sól i ekstrakt waniliowy, mielone migdały. Miksuj do całkowitego połączenia.

Wyłóż ciasto do foremki, ułóż śliwki, posyp kruszonką.


Piecz w piekarniku z nawiewem w temperaturze 175C 45 - 60 min, lub do momentu aż patyczek wbity w ciasto wyciągniesz suchy.


Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do przestudzenia.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.


Smacznego !

Ilość porcji : 10
 
 Ilość na porcję :
 Kalorie 408
 Całkowita zawartość tłuszczu 21g
 Tłuszcz nasycony 5g
 Tłuszcze trans 0g
 Tłuszcz nienasycony 14g
 Cholesterol 68mg
 Sód 315mg
 Węglowodany 24g
 Błonnik 1g
 Cukier 23g
 Białko 33g

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze