Jesień, czyli koniecznie trzeba przygotować coś słodkiego że śliwkami !!
Zapraszam na filiżankę kawy z aromatycznym śliwkowym ciastem, pyszne i szybkie do przygotowania !! W mniej niż w godzinę Twój dom będzie pachniał świeżym ciastem !!
Składniki : ( na foremkę o średnicy 20 - 23 cm )
1/2 ( 115g ) szklanki masła, zmiękczonego
1 szklanka cukru ( jeśli nie lubisz zbyt słodkich ciast, zmniejsz do 2/3 szklanki cukru ) drobny plus 2 łyżki
2 duże jajka
1 szklanka mąki uniwersalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
6-12 śliwek dojrzałych, w zależności od wielkości, bez pestek i przekrojonych na pół
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie : ( przygotowanie 15 min plus 35 min w piekarniku )
Przygotuj foremkę, okrągła około 21 cm średnica. Wyłóż pergaminem, posmaruj tłuszczem.
Przygotuj śliwki, umyj, usuń pestki.
Do miski dodaj masło i cukier, miksuj do całkowitego połączenia. Masło powinno być puszyste.
Miksując dodaj po jednym jajku. Za każdym razem miksuj do całkowitego połączenia.
Dodaj mąkę pomieszana z proszkiem do pieczenia i sól. Miksuj do całkowitego połączenia.
Wyłóż gotowe ciasto do wcześniej przygotowanej formy. Wyrównaj wierzch ciasta.
Ułóż połówki śliwek. Każdą połówkę lekko wciśnij w ciasto.
Wierzch ciasta posyp cukrem i cynamonem.
Piecz w piekarniku z nawiewem w temperaturze 175C 30 - 40 minut. ( U mnie wystarczyło 35 minut )
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika.
Poczekaj, niech ciasto lekko przestygnie.
Przed otwarciem bocznej klamry w formie, za pomocą noża oddziel ciasto od brzegu formy.
Przełóż ciasto na talerz lub siatkę do studzenia.
Smacznego !!
Porcje: 10
Ilość na porcję :
Kalorie 253
Tłuszcz całkowity 10,6 g
Tłuszcze nasycone 6,2g
Cholesterol 62mg
Sód 196mg
Węglowodany ogółem 39,7g
Błonnik 1,6g
Cukry ogółem 28,5 g
Białko 3,3g
Witamina D 10mcg
Wapń 34mg
Żelazo 1mg
Potas 206 mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz