Ciasto ze śliwkami


Jesień, czyli koniecznie trzeba przygotować coś słodkiego że śliwkami !!

Zapraszam na filiżankę kawy z aromatycznym śliwkowym ciastem, pyszne i szybkie do przygotowania !! W mniej niż w godzinę Twój dom będzie pachniał świeżym ciastem !! 

Składniki : ( na foremkę o średnicy 20 - 23 cm )

1/2 ( 115g ) szklanki masła, zmiękczonego
 1 szklanka cukru ( jeśli nie lubisz zbyt słodkich ciast, zmniejsz do 2/3 szklanki cukru ) drobny plus 2 łyżki 
 2 duże jajka
 1 szklanka mąki uniwersalnej 
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1/2 łyżeczki soli
 6-12 śliwek dojrzałych, w zależności od wielkości, bez pestek i przekrojonych na pół
 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie : ( przygotowanie 15 min plus 35 min w piekarniku )

Przygotuj foremkę, okrągła około 21 cm średnica. Wyłóż pergaminem, posmaruj tłuszczem.

Przygotuj śliwki, umyj, usuń pestki.

Do miski dodaj masło i cukier, miksuj do całkowitego połączenia. Masło powinno być puszyste.

Miksując dodaj po jednym jajku. Za każdym razem miksuj do całkowitego połączenia.

Dodaj mąkę pomieszana z proszkiem do pieczenia i sól. Miksuj do całkowitego połączenia.


Wyłóż gotowe ciasto do wcześniej przygotowanej formy. Wyrównaj wierzch ciasta.

Ułóż połówki śliwek. Każdą połówkę lekko wciśnij w ciasto.


Wierzch ciasta posyp cukrem i cynamonem.

Piecz w piekarniku z nawiewem w temperaturze 175C 30 - 40 minut. ( U mnie wystarczyło 35 minut ) 

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika.


Poczekaj, niech ciasto lekko przestygnie.

Przed otwarciem bocznej klamry w formie, za pomocą noża oddziel ciasto od brzegu formy.

Przełóż ciasto na talerz lub siatkę do studzenia.

Smacznego !!

Porcje: 10

 Ilość na porcję :

 Kalorie 253
 
 Tłuszcz całkowity 10,6 g 
 Tłuszcze nasycone 6,2g 
 Cholesterol 62mg 
 Sód 196mg 
 Węglowodany ogółem 39,7g 
 Błonnik 1,6g 
 Cukry ogółem 28,5 g
 Białko 3,3g
 Witamina D 10mcg 
 Wapń 34mg 
 Żelazo 1mg 
 Potas 206 mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze