Domowy sos seczuański


Po co kupować ? Domowy zawsze smaczniejszy !!

Składniki :

 1/2 -1 łyżeczki pieprzu seczuańskiego
 1/4 szklanki sosu sojowego (bezglutenowych płynnych aminokwasów) patrz uwagi.
 3 łyżki miodu ( lub syropu klonowego, cukru kokosowego, cukru brązowego )
 1 łyżka oleju sezamowego
 1 łyżka octu ryżowego
 1 łyżka chińskiego wina do gotowania ( shaoxing ) lub mirinu ( oba opcjonalnie )
 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 
 2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno tartego ( lub użyj pasty imbirowej )
 1 łyżka pasty chili (lub sambal oelek) więcej, aby uzyskać bardziej pikantne lub 1 łyżeczka płatków chili
 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5ciu smaków

Przygotowanie :

Pieprz syczuański upraż na suchej patelni, następnie rozdrobnić w moździerzu.

 Umieść wszystkie składniki w średniej misce lub małym słoiku i mieszaj/wstrząśnij, aż dobrze się połączą.

 Jeśli chcesz użyć tego sosu jako sosu stir-fry i chcesz go zagęścić, dodaj 2 łyżeczki mąki kukurydzianej.

 Jeśli używasz jako marynaty, zrezygnuj ze skrobi kukurydzianej i pamiętaj, aby doprawić to, co marynujesz (kurczak, tofu, wołowina) solą.  Sama marynata prawdopodobnie nie będzie wystarczająco słona.

 Z powyższych składników przygotujesz trochę ponad 1/2 filiżanki i możesz przechować w lodówce do 10 dni.

Smacznego !!

Komentarze