Po co kupować ? Domowy zawsze smaczniejszy !!
Składniki :
1/2 -1 łyżeczki pieprzu seczuańskiego
1/4 szklanki sosu sojowego (bezglutenowych płynnych aminokwasów) patrz uwagi.
3 łyżki miodu ( lub syropu klonowego, cukru kokosowego, cukru brązowego )
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka chińskiego wina do gotowania ( shaoxing ) lub mirinu ( oba opcjonalnie )
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno tartego ( lub użyj pasty imbirowej )
1 łyżka pasty chili (lub sambal oelek) więcej, aby uzyskać bardziej pikantne lub 1 łyżeczka płatków chili
1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5ciu smaków
Przygotowanie :
Pieprz syczuański upraż na suchej patelni, następnie rozdrobnić w moździerzu.
Umieść wszystkie składniki w średniej misce lub małym słoiku i mieszaj/wstrząśnij, aż dobrze się połączą.
Jeśli chcesz użyć tego sosu jako sosu stir-fry i chcesz go zagęścić, dodaj 2 łyżeczki mąki kukurydzianej.
Jeśli używasz jako marynaty, zrezygnuj ze skrobi kukurydzianej i pamiętaj, aby doprawić to, co marynujesz (kurczak, tofu, wołowina) solą. Sama marynata prawdopodobnie nie będzie wystarczająco słona.
Z powyższych składników przygotujesz trochę ponad 1/2 filiżanki i możesz przechować w lodówce do 10 dni.
Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz