Drobiowe kotlety korsarza, przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer


Kotlety korsarza są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów z wieprzowiny. Delikatny kurczak, aromatyczny por i słodki ananas to połączenie, które posmakuje wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Kotlety błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę.

Składniki :

500 g piersi z kurczaka
1 por, biała część, pokrojoną 
1 łyżka oliwy 
200 g żółtego sera, tarty mozzarella lub cheddar 
5 plastrów ananasa
2 łyżki mąki
2 jajka
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 
sól, pieprz do smaku

Ewentualnie dla wielbicieli pikantnego jedzenia, można dodać ostrą paprykę wg upodobań, ja dodałam świeża papryczkę chilli.

Przygotowanie :

Pokrój por na półplasterki.

Postaw patelnie na średnim ogniu. Rozgrzej na niej oliwe.

Dodaj pokrojony por, smaż aż zmięknie.

Wyłóż usmażony por na ręcznik papierowy i lekko dociśnij, usuń nadmiar tłuszczu.

Przełóż por do miski.

Pokrój mięso z kurczaka w drobną kostkę.
Dodaj do miski z usmażonymi porem.


Pokrój plastry ananasa w drobną kostkę. Dodaj do miski.

Dodaj pozostałe składniki.

Dobrze wymieszaj.

Podziel ciasto na równe części. Ja podzieliłam na 8 porcji. Mieszanina będzie dość wilgotna, ale można ją formować.


Ułóż kotlety w natłuszczonym koszu/na półce frytkownicy beztłuszczowej.

Piecz w temperaturze 180 Co przez 15 - 20 minut. Czas będzie zależał od wielkości kotletów, mocy i/lub objętości urządzenia. W połowie pieczenia obróć kotleciki.


Przepyszne !!

Smacznego !!

Porcje: 8

 Ilość na porcję :

 Kalorie 112
 
 Tłuszcz całkowity 4,6 g 
 Tłuszcze nasycone 1,2g
 Cholesterol 62mg 
 Sód 119mg 
 Węglowodany ogółem 6,3g 
 Błonnik 0,6g 
 Cukry ogółem 2,7g
 Białko 11,3 g
 Witamina D 4mcg 
 Wapń 76mg 
 Żelazo 1mg 
 Potas 178mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze