Kotlety korsarza są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów z wieprzowiny. Delikatny kurczak, aromatyczny por i słodki ananas to połączenie, które posmakuje wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Kotlety błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę.
Składniki :
500 g piersi z kurczaka
1 por, biała część, pokrojoną
1 łyżka oliwy
200 g żółtego sera, tarty mozzarella lub cheddar
5 plastrów ananasa
2 łyżki mąki
2 jajka
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
sól, pieprz do smaku
Ewentualnie dla wielbicieli pikantnego jedzenia, można dodać ostrą paprykę wg upodobań, ja dodałam świeża papryczkę chilli.
Przygotowanie :
Pokrój por na półplasterki.
Postaw patelnie na średnim ogniu. Rozgrzej na niej oliwe.
Dodaj pokrojony por, smaż aż zmięknie.
Wyłóż usmażony por na ręcznik papierowy i lekko dociśnij, usuń nadmiar tłuszczu.
Przełóż por do miski.
Pokrój mięso z kurczaka w drobną kostkę.
Dodaj do miski z usmażonymi porem.
Pokrój plastry ananasa w drobną kostkę. Dodaj do miski.
Dodaj pozostałe składniki.
Dobrze wymieszaj.
Podziel ciasto na równe części. Ja podzieliłam na 8 porcji. Mieszanina będzie dość wilgotna, ale można ją formować.
Ułóż kotlety w natłuszczonym koszu/na półce frytkownicy beztłuszczowej.
Piecz w temperaturze 180 Co przez 15 - 20 minut. Czas będzie zależał od wielkości kotletów, mocy i/lub objętości urządzenia. W połowie pieczenia obróć kotleciki.
Przepyszne !!
Smacznego !!
Porcje: 8
Ilość na porcję :
Kalorie 112
Tłuszcz całkowity 4,6 g
Tłuszcze nasycone 1,2g
Cholesterol 62mg
Sód 119mg
Węglowodany ogółem 6,3g
Błonnik 0,6g
Cukry ogółem 2,7g
Białko 11,3 g
Witamina D 4mcg
Wapń 76mg
Żelazo 1mg
Potas 178mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz