Drożdżowe bułeczki z bananem czyli bananowe cinnamon rolls.

Jakie pyszne !! Coś innego, ten smak, aromat !! Drożdżowe ciasto o smaku bananów !! 

Zapraszam do wypróbowania nowego przepisu na cinnamon rolls w nowym wydaniu !! 

Ciasto drożdżowe jakiego jeszcze nie było !! Dodajesz do ciasta drożdżowego słodkie banany !! Po upieczeniu możesz się delektować cudownym połączeniem bananów i cynamonu. Po prostu niebo w gębie !!

Składniki :

Ciasto Bananowe : 

 2 1/4 łyżeczki drożdży
 1/2 szklanki ciepłego mleka
 1/3 szklanka cukru
 1/4 szklanki roztopionego masła
 1 łyżeczka soli
 2 jajka
 1 łyżeczka wanilii
 2 średnie banany (¾ szklanki puree bananowego)
 4 1/4 szklanki mąki uniwersalnej

Nadzienie :

 1/3 szklanki masła, zmiękczonego
 1 1/2 łyżki cynamonu
 1 szklanka brązowego cukru trzcinowego

Dodatkowo :

 1/2 szklanki rodzynek
 1/2 szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich 

Przygotowanie :

Ciasto :

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z 2 łyżkami cukru.  Odstaw na 10 minut, aż mieszanina się spieni.

Do miski dodaj zaczyn, resztę cukru i jajka, wymieszaj do całkowitego połączenia.

Dodaj puree z bananów, cukier waniliowy i sól. Ponownie wymieszaj do całkowitego połączenia

Dodaj mąkę i ugniataj do całkowitego połączenia. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepkie, wyrabiaj przez kilka minut.

Umieść kulkę ciasta w dużej natłuszczonej misce.  Przykryj miskę folią i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce, ciasto powinno mieć podwojoną objętość.

Nadzienie i przygotowanie bułeczek :

Podczas wyrastania ciasta wymieszaj wszystkie składniki nadzienia, aż będzie gładkie.


Rozgrzej piekarnik do 180C.  

Gdy ciasto jest gotowe, wyłóż je na naoliwioną powierzchnię.  Nasmaruj wałek do ciasta i rozwałkuj ciasto w prostokąt o wymiarach około 40 X 25 cm.

Rozłóż nadzienie równomiernie na cieście, posyp rodzynkami i orzechami,  mocno zwiń ciasto w długą tubę.

Pokrój wałek ciasta na równe części.

Formę do ciasta o wielkości 20 X 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Rozłóż równomiernie bułeczki i odstaw do wyrośnięcia na 15 - 20 min. ( Nie powinny się dotykać, podczas 2 wyrastania i podczas pieczenia ładnie wyrosną i potrzebują miejsce  )

Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C przez 20 min.


Gotowe bułeczki wyciągnij z piekarnika do przestudzenia.

Przestudzone udekoruj lukrem lub cukrem pudrem.

Smacznego !!

Komentarze