Jakie pyszne !! Coś innego, ten smak, aromat !! Drożdżowe ciasto o smaku bananów !!
Zapraszam do wypróbowania nowego przepisu na cinnamon rolls w nowym wydaniu !!
Ciasto drożdżowe jakiego jeszcze nie było !! Dodajesz do ciasta drożdżowego słodkie banany !! Po upieczeniu możesz się delektować cudownym połączeniem bananów i cynamonu. Po prostu niebo w gębie !!
Składniki :
Ciasto Bananowe :
2 1/4 łyżeczki drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/3 szklanka cukru
1/4 szklanki roztopionego masła
1 łyżeczka soli
2 jajka
1 łyżeczka wanilii
2 średnie banany (¾ szklanki puree bananowego)
4 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
Nadzienie :
1/3 szklanki masła, zmiękczonego
1 1/2 łyżki cynamonu
1 szklanka brązowego cukru trzcinowego
Dodatkowo :
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich
Przygotowanie :
Ciasto :
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z 2 łyżkami cukru. Odstaw na 10 minut, aż mieszanina się spieni.
Do miski dodaj zaczyn, resztę cukru i jajka, wymieszaj do całkowitego połączenia.
Dodaj puree z bananów, cukier waniliowy i sól. Ponownie wymieszaj do całkowitego połączenia
Dodaj mąkę i ugniataj do całkowitego połączenia. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepkie, wyrabiaj przez kilka minut.
Umieść kulkę ciasta w dużej natłuszczonej misce. Przykryj miskę folią i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce, ciasto powinno mieć podwojoną objętość.
Nadzienie i przygotowanie bułeczek :
Podczas wyrastania ciasta wymieszaj wszystkie składniki nadzienia, aż będzie gładkie.
Rozgrzej piekarnik do 180C.
Gdy ciasto jest gotowe, wyłóż je na naoliwioną powierzchnię. Nasmaruj wałek do ciasta i rozwałkuj ciasto w prostokąt o wymiarach około 40 X 25 cm.
Rozłóż nadzienie równomiernie na cieście, posyp rodzynkami i orzechami, mocno zwiń ciasto w długą tubę.
Pokrój wałek ciasta na równe części.
Formę do ciasta o wielkości 20 X 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Rozłóż równomiernie bułeczki i odstaw do wyrośnięcia na 15 - 20 min. ( Nie powinny się dotykać, podczas 2 wyrastania i podczas pieczenia ładnie wyrosną i potrzebują miejsce )
Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C przez 20 min.
Gotowe bułeczki wyciągnij z piekarnika do przestudzenia.
Przestudzone udekoruj lukrem lub cukrem pudrem.
Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz