Kalafior zapiekany w orientalnym słodko - pikantnym sosie.Przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer


Składniki :

1 kalafior
1 łyżeczka czosnku w proszku 
Sól
2 łyżki oleju o neutralnym smaku

Orientalny sos :

 1/4 szklanki miodu
 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 
 1/4 szklanki sosu sojowego o niskiej zawartości sodu l
 1 łyżka sosu  sriracha lub inny pikantny pomidorowy ( np Tabasco )
 1 łyżka sosu hoisin
 1 papryczka chili, nasiona usunięte, pokrojoną w drobną kostkę
 1 łyżeczka skrobii  kukurydzianej

Do dekoracji:

Sezam
Szczypior

Przygotowanie :

Kalafior podziel na mniejsze różyczki, ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. 


Ugotowany kalafior odcedzić, do odcedzonego dodaj olej, czosnek w proszku i dobrze wymieszaj.

Wyłóż kalafior bezpośrednio do kosza frytkownicy beztłuszczowej lub jeśli wolisz do naczynia silikonowego i następnie do frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.

Piecz w temperaturze 200C, 10 minut.

W międzyczasie przygotuj sos : do małego rondelka dodaj wszystkie składniki sosu ( oprócz skrobii ) wymieszaj.

Postaw rondelek na średnim ogniu. Zagotuj, od czasu do czasu mieszaj.


W miseczce wymieszaj skrobię kukurydziana z 1/4 szklanki wody, dodaj do gotującego się sosu. Pomieszaj aż sos zgęstnieje i ponownie zacznie wrzeć. Wyłącz kuchenkę. Odstaw sos na bok.

Wyjmij upieczony kalafior z frytkownicy beztłuszczowej/airfryer. 

Dodaj upieczony kalafior do wcześniej przygotowanego sosu. Pomieszaj.

Podaj kalafior udekorowany sezamem i szczypiorem.

Smacznego !!

Porcje : 1

Ilość na porcje :

Kalorie: 152kcal
Węglowodany: 33g
Białko: 6g
Tłuszcz: 2g 
Tłuszcz nasycony: 1g 
Cholesterol: 1mg 
Sód: 1328mg 
Potas: 678mg 
Błonnik: 5g 
Cukier: 23g 
Witamina A: 15IU 
Witamina C: 104mg
Wapń: 74mg 
Żelazo: 2 mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze