Kalafior zapiekany w orientalnym słodko - pikantnym sosie.Przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer
Składniki :
1 kalafior
1 łyżeczka czosnku w proszku
Sól
2 łyżki oleju o neutralnym smaku
Orientalny sos :
1/4 szklanki miodu
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1/4 szklanki sosu sojowego o niskiej zawartości sodu l
1 łyżka sosu sriracha lub inny pikantny pomidorowy ( np Tabasco )
1 łyżka sosu hoisin
1 papryczka chili, nasiona usunięte, pokrojoną w drobną kostkę
1 łyżeczka skrobii kukurydzianej
Do dekoracji:
Sezam
Szczypior
Przygotowanie :
Kalafior podziel na mniejsze różyczki, ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie.
Ugotowany kalafior odcedzić, do odcedzonego dodaj olej, czosnek w proszku i dobrze wymieszaj.
Wyłóż kalafior bezpośrednio do kosza frytkownicy beztłuszczowej lub jeśli wolisz do naczynia silikonowego i następnie do frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.
Piecz w temperaturze 200C, 10 minut.
W międzyczasie przygotuj sos : do małego rondelka dodaj wszystkie składniki sosu ( oprócz skrobii ) wymieszaj.
Postaw rondelek na średnim ogniu. Zagotuj, od czasu do czasu mieszaj.
W miseczce wymieszaj skrobię kukurydziana z 1/4 szklanki wody, dodaj do gotującego się sosu. Pomieszaj aż sos zgęstnieje i ponownie zacznie wrzeć. Wyłącz kuchenkę. Odstaw sos na bok.
Wyjmij upieczony kalafior z frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.
Dodaj upieczony kalafior do wcześniej przygotowanego sosu. Pomieszaj.
Podaj kalafior udekorowany sezamem i szczypiorem.
Smacznego !!
Porcje : 1
Ilość na porcje :
Kalorie: 152kcal
Węglowodany: 33g
Białko: 6g
Tłuszcz: 2g
Tłuszcz nasycony: 1g
Cholesterol: 1mg
Sód: 1328mg
Potas: 678mg
Błonnik: 5g
Cukier: 23g
Witamina A: 15IU
Witamina C: 104mg
Wapń: 74mg
Żelazo: 2 mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz