Przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.
Również przepyszne z tradycyjnego grilla.
Kebab inspirowany kuchnia marokańska z mięsa mielonego są tak proste do przygotowania, jak 1-2-3. Połącz ze sobą składniki, uformuj kebaby je i grilluj do perfekcji.
Podaj je z ryżem lub chlebem pita i tahini, frytkami, surówką. Przepyszne !!
Składniki : ( przygotujesz 6 kebabów )
500 g mielonej wołowiny ( lub wołowina z wieprzowiną, pół na pół, osobiście wolę, sama wołowina jest dla mnie zbyt chuda na grilla lub do frytkownicy beztłuszczowej )
1 szklanka cebuli (drobno posiekanej)
4 duże ząbki czosnku (drobno zmielone)
1 łyżka świeżo tartego imbiru
¼ łyżeczki kurkumy w proszku
1 łyżeczka kminku w proszku
1 łyżeczka cynamonu w proszku
1 łyżeczka papryki (lub pieprzu cayenne)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego
Dodatkowo :
Tłuszcz do spryskania/posmarowania
6 patyczków do szaszłyków, jeśli używasz bambusowych, namocz je, wolz je do wody na 30 minut
Przygotowanie :
Włóż do miski wszystkie składniki, wymieszaj.
Za pomocą np blendera immersyjnego zmiksuj mięso razem z pozostałymi składnikami. Powstanie gładka masa.
Podziel mięso na 6 równych części. Uformuj kebaby : obklej mięsem patyczki szaszłyków.
Natłuść kosz/półkę frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.
Ułóż kebaby w koszu/na półce frytkownicy beztłuszczowej/airfryer. Każdy kebab pryskaj/posmaruj tłuszczem.
Piecz w temperaturze 180C przez 15 - 20 minut, w połowie tego czasu otwórz urządzenie i obróć kebaby, spryskaj/posmaruj tłuszczem, kontynuuj pieczenie.
Czas pieczenia może się różnić ze względu na moc lub/i wielkość Twoich kebabów.
Smacznego !!
Porcje: 6
Ilość na porcję :
Kalorie 194
Tłuszcz całkowity 7,8 g
Tłuszcze nasycone 2,4g
Cholesterol 74mg
Sód 252mg
Węglowodany ogółem 4g
Błonnik pokarmowy 1g
Cukry ogółem 1g
Białko 25,9 g
Witamina D 0mcg
Wapń 19mg
Żelazo 16mg
Potas 411mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz