Kotleciki z cukinii i marchewki.Przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.

 

Nie masz frytkownicy beztłuszczowej ? Nie martw się, po prostu upiecz je w piekarniku lub na patelni !!

Składniki : ( 4 porcje, 8 kotlecików )

 2 szklanki startej cukinii (około 2 średnie cukinie)
 1 łyżeczka soli 
 1/2 szklanki mąki
 1/2 szklanki bułki tartej 
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 łyżeczka mielonego kminu
 1 i 1/2 szklanki startej marchewki
 1 szklanka kukurydzy ( może być z puszki lub mrożoną )
 3 ząbki czosnku, mielone
 2 jajka
 1/4 szklanki cebuli dymki, drobno pokrojonej
 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
 2-3 łyżki posiekanego świeżego koperku

Przygotowanie :

Przygotuj wszystkie składniki i dodaj do miski. Dobrze wymieszaj.


Podziel ciasto na 8 równych części.


Natłuść kosz/półkę frytkownicy beztłuszczowej.


Ułóż kotleciki w koszu/na półce frytkownicy beztłuszczowej.

Piecz w temperaturze 180C przez 15 minut. Po 10 minutach pieczenia otwórz urządzenie i obróć kotleciki.

Czas pieczenia może się różnić ze względu na moc lub/i objętość urządzenia i od wielkości/grubości kotlecików.

Podaj z kleksem jogurtu greckiego.


Smacznego !!

Ilość porcji : 4

Wartości odżywcze na porcje :

Kalorie: 305kcal
Węglowodany: 51g
Białko: 16g
Tłuszcz: 6g
Tłuszcz nasycony: 1g
Cholesterol: 82mg
Sód: 939mg
Potas: 849mg
Włókno: 12g
Cukier: 11g
Witamina A: 8481IU
Witamina C: 32mg
Wapń: 122mg
Żelazo: 5 mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze