Nie masz frytkownicy beztłuszczowej ? Nie martw się, po prostu upiecz je w piekarniku lub na patelni !!
Składniki : ( 4 porcje, 8 kotlecików )
2 szklanki startej cukinii (około 2 średnie cukinie)
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki bułki tartej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego kminu
1 i 1/2 szklanki startej marchewki
1 szklanka kukurydzy ( może być z puszki lub mrożoną )
3 ząbki czosnku, mielone
2 jajka
1/4 szklanki cebuli dymki, drobno pokrojonej
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2-3 łyżki posiekanego świeżego koperku
Przygotowanie :
Przygotuj wszystkie składniki i dodaj do miski. Dobrze wymieszaj.
Podziel ciasto na 8 równych części.
Natłuść kosz/półkę frytkownicy beztłuszczowej.
Ułóż kotleciki w koszu/na półce frytkownicy beztłuszczowej.
Piecz w temperaturze 180C przez 15 minut. Po 10 minutach pieczenia otwórz urządzenie i obróć kotleciki.
Czas pieczenia może się różnić ze względu na moc lub/i objętość urządzenia i od wielkości/grubości kotlecików.
Podaj z kleksem jogurtu greckiego.
Smacznego !!
Ilość porcji : 4
Wartości odżywcze na porcje :
Kalorie: 305kcal
Węglowodany: 51g
Białko: 16g
Tłuszcz: 6g
Tłuszcz nasycony: 1g
Cholesterol: 82mg
Sód: 939mg
Potas: 849mg
Włókno: 12g
Cukier: 11g
Witamina A: 8481IU
Witamina C: 32mg
Wapń: 122mg
Żelazo: 5 mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz