Kurczak w pomidorowym sosie z chorizo i ciecierzycą


Przygotowane w multicookerze instant pot/szybkowar/pressure cooker.

Tym razem zapraszam Was Kochani do gorącej Hiszpanii. 

Szybkowar to rewelacyjne urządzenie w którym bardzo krótkim czasie przyrządzisz gulasz i dania jednogarnkowe. W tej wersji ciecierzyca,  pomidory, wędzona papryka i chorizo ​​tworzą aromatyczną bazę dla delikatnego mięsa z kurczaka. 

Składniki : ( 4 porcje )

250g chorizo, pokrojone w kostkę 
 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie plasterki (około 1 szklanki)
 1 łyżka wędzonej papryki
 2 puszki ciecierzycy, odsączonej i wypłukanej
 1 puszka krojonych w pomidorów
 1 cały kurczak ( 1.8 kg, pokrojony na porcje lub 4 udka )
 2 szklanki  bulionu drobiowego 
 sól, chili i pieprz do smaku
 2 łyżeczki octu sherry*

Dodatkowo :

1 łyżka skrobii kukurydzianej plus 1/4 szklanki wody 
 Natka z pietruszki do dekoracji

1 szklanka - 250 ml

* Ocet z sherry to ocet winny z Hiszpanii wykonany z sherry. Starzeje się przez co najmniej sześć miesięcy. Podobnie jak większość octu winnego, jest trochę słodki, a wytrawność różni się w zależności od marki i winogron do produkcji wina. Aromaty mogą wahać się od orzechowego lub karmelowego do melasy.
Zamiennik - każdy ocet, poza octem balsamicznym 

Jeśli chcesz sam ugotować ciecierzycę :

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=419921886948217&id=100067912267511

Przygotowanie :


Do wewnętrznego naczynia urządzenia włóż wszystkie składniki, w pierwszej kolejności składniki sosu, pomieszaj i na końcu dodaj mięso.


Zamknij urządzenie, upewnij się że zawór ciśnienia jest dobrze zamknięty.

Gotuj korzystając z funkcji pressure cooking/gotowanie pod wysokim ciśnieniem/manual HP przez 15 minut, następnie manualnie wypuść parę.


Otwórz urządzenie. 

Wyjmij z urządzenia mięso. Jeśli chcesz, możesz mięso przyrumienić pod grillem, w piekarniku lub we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.

Włącz funkcje saute/smażenie.

W małym naczyniu pomieszaj wodę i skrobię kukurydziana. Dodaj do sosu. Dobrze pomieszaj. Poczekaj aż sos zgęstnieje i zacznie wrzeć.

Podaj danie z podpłomykami lub/i ryżem, udekorowane natką z pietruszki.


Smacznego !!

Porcje: 4
 Ilość na porcję :

 Kalorie 901
 
 Tłuszcz całkowity 39,1 g 
 Tłuszcze nasycone 12,1 g 
 Cholesterol 152mg 
 Sód 1277mg 
 Węglowodany ogółem 68,2 g 
 Błonnik pokarmowy 19,1g 
 Cukry ogółem 13,4g
 Białko 69,4 g
 Witamina D 0mcg 
 Wapń 144mg
 Żelazo 9mg 
 Potas 1661 mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze