Przepyszna wołowina podana z chrupiącymi warzywami zanurzonymi w aromatycznym sosie. I najważniejsze, danie gotowe w 35 minut, czyli krócej niż czekanie na dostawę od Chińczyka !!
Składniki : ( dla 4 osób )
300 g mielonej wołowiny
450 g makaronu**
1/2 cebuli, pokrojoną w kostkę
150 g pieczarek, pokrojone w plasterki ****
1 łyżka czosnku drobno posiekanego
1 średnia cukinia, pokrojoną w kostkę ( zostaw skórkę )
1 marchewka, pokrojoną w słupki
1/2 szklanki groszku ( może być mrożony )*
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki ( pasuje, przepyszny )
2 szklanki posiekanej białej kapusty
1/2 łyżeczki pieprzu
1 szklanka wody lub bulionu wołowego
2 łyżki oleju roślinnego lub oleju o neutralnym smaku
Sos stir&fry :
3 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego ( dark )
3 łyżki jasnego sosu sojowego ( light )
1 łyżka wina Shao Xing***
1 łyżeczka oleju sezamowego
Do dekoracji :
3 cebule dymki, pokrojone
Sezam
* 1 szklanka - 250 ml
** użyj swój ulubiony, ja użyłam ryżowy makaron gotowy do woka
*** jeśli nie masz, użyj wytrawne białe wino
**** użyj swoich ulubionych warzyw, jeśli nie lubisz cukinii, selera naciowego, zastąp fasolką szparagowa, kiełkami fasoli, lub zwiększ ilość kapusty, marchewki
Przygotowanie :
To danie bardzo szybko przygotujesz i dlatego radzę, żeby na początku przygotować wszystkie składniki. W czasie smażenia nie ma czasu na krojenie.
Pokrój warzywa, przygotuj makaron wg wskazań producenta i w małej miseczce pomieszaj składniki sosu stir&fry.
Jeśli masz wok elektryczny, włącz .
Jeśli korzystasz z woka tradycyjnego lub z patelni ( musi być z pokrywką ) postaw na średnim ogniu.
Dodaj do woka olej, poczekaj aż się rozgrzeje
Dodaj mięso, smaż mieszając przez 3 - minuty, dodaj grzyby, kontynuuj smażenie i mieszanie przez kolejne 2 - 3 minuty.
Dodaj pozostałe warzywa ( poza kapustą ), smaż wciąż mieszając przez 2 - 3 minuty.
Dodaj pozostałe składniki, dopraw do smaku, dobrze wymieszaj.
Zmniejsz ogień, przykryj wok/patelnie pokrywką. Duś pod przykryciem przez 4 - 5 minut.
Podaj udekorowane cebulą dymką i sezamem.
Smacznego !!
Porcje: 4
Ilość na porcję :
Kalorie 433
Tłuszcz całkowity 13,5g
Tłuszcze nasycone 3g
Cholesterol 67mg
Sód 5426mg
Węglowodany ogółem 57,6 g
Błonnik 4,8g
Cukry ogółem
Białko
Witamina D 135mcg
Wapń 51mg
Żelazo 16mg
Potas 814mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz