Mielona wołowina chow mein.



Przepyszna wołowina podana z chrupiącymi warzywami zanurzonymi w aromatycznym sosie. I najważniejsze, danie gotowe w 35 minut, czyli krócej niż czekanie na dostawę od Chińczyka !! 


Składniki : ( dla 4 osób )

300 g mielonej wołowiny
450 g makaronu**
1/2 cebuli, pokrojoną w kostkę 
150 g pieczarek, pokrojone w plasterki ****
1 łyżka czosnku drobno posiekanego
1 średnia cukinia, pokrojoną w kostkę ( zostaw skórkę )
1 marchewka, pokrojoną w słupki 
1/2 szklanki groszku ( może być mrożony )*
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki ( pasuje, przepyszny )
2 szklanki posiekanej białej kapusty
1/2 łyżeczki pieprzu 
1 szklanka wody lub bulionu wołowego 
2 łyżki oleju roślinnego lub oleju o neutralnym smaku

Sos stir&fry : 

3 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego ( dark )
3 łyżki jasnego sosu sojowego ( light )
1 łyżka wina Shao Xing***
1 łyżeczka oleju sezamowego

Do dekoracji :

3 cebule dymki, pokrojone
Sezam

* 1 szklanka - 250 ml
** użyj swój ulubiony, ja użyłam ryżowy makaron gotowy do woka
*** jeśli nie masz, użyj wytrawne białe wino 
**** użyj swoich ulubionych warzyw, jeśli nie lubisz cukinii, selera naciowego, zastąp fasolką szparagowa, kiełkami fasoli, lub zwiększ ilość kapusty, marchewki

Przygotowanie :

To danie bardzo szybko przygotujesz i dlatego radzę, żeby na początku przygotować wszystkie składniki. W czasie smażenia nie ma czasu na krojenie.

Pokrój warzywa, przygotuj makaron wg wskazań producenta i w małej miseczce pomieszaj składniki sosu stir&fry.

Jeśli masz wok elektryczny, włącz .

Jeśli korzystasz z woka tradycyjnego lub z patelni ( musi być z pokrywką ) postaw na średnim ogniu.

Dodaj do woka olej, poczekaj aż się rozgrzeje 

Dodaj mięso, smaż mieszając przez 3 - minuty, dodaj grzyby, kontynuuj smażenie i mieszanie przez kolejne 2 - 3 minuty.


Dodaj pozostałe warzywa ( poza kapustą ), smaż wciąż mieszając przez 2 - 3 minuty.


Dodaj pozostałe składniki, dopraw do smaku, dobrze wymieszaj.

Zmniejsz ogień, przykryj wok/patelnie pokrywką. Duś pod przykryciem przez 4 - 5 minut.


Podaj udekorowane cebulą dymką i sezamem.


Smacznego !!

Porcje: 4

 Ilość na porcję :

 Kalorie 433
 
 Tłuszcz całkowity 13,5g 
 Tłuszcze nasycone 3g
 Cholesterol 67mg 
 Sód 5426mg
 Węglowodany ogółem 57,6 g
 Błonnik 4,8g
 Cukry ogółem 
 Białko 
 Witamina D 135mcg 
 Wapń 51mg
 Żelazo 16mg 
 Potas 814mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze