Migdałowe ciasto ze śliwkami.


 Przepis na migdałowe ciasto śliwkowe jest  łatwy w przygotowaniu, że nie uwierzysz.  Wystarczy wymieszać składniki łyżką, wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i udekorować świeżymi śliwkami. 

 Ciasto jest nie tylko szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale także miękkie, wilgotne i pyszne.  Idealnie nadaje się na popołudniową przekąskę lub na słodkie śniadanie z kubkiem kawy. Również doskonale nadaje się na uroczystości rodzinne, pikniki czy rodzinne wyjazdy.

Składniki : ( czas przygotowania : 10 min, pieczenie : 45 min )

500g śliwek, umytych, osuszonych i przekrojonych na pół, usunięte pestki
1 szklanka masła, rozpuszczone, ostudzone
3 duże jajka 
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki jogurtu greckiego
Szczypta soli
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 łyżeczka ekstraktu  waniliowego 

Do posypania :

1/4 szklanki płatków z migdałów
1 - 2 łyżki cukru 

1 szklanka - 250 ml

Przygotowanie :

Do miski dodaj jajka i cukier, miksuj do całkowitego połączenia.


Dodaj jajek dodaj rozpuszczone masło i jogurt, miksuj do całkowitego połączenia.

Do miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodaj również sól i aromat migdałowy i ekstrakt waniliowy, miksuj do całkowitego połączenia.

Przygotuj formę do pieczenia, okrągła z klamerką z boku, średnica 23 - 24 cm.
Wyłóż pergaminem do pieczenia i wysmaruje boki i dni masłem.


Do przygotowanej foremki wyłóż ciasto, rozłóż połówki śliwek, lekko je docisnij. Posyp ciasto łyżka cukru i płatkami migdałów.


Piecz w piekarniku z nawiewem w temperaturze 170C przez 40 - 45 minut, lub do momentu aż patyczek wbity w ciasto wyciągniesz suchy.



Smacznego !!

Porcje: 10

 Ilość na porcję

 Kalorie 387
 
 Tłuszcz całkowity 21,7 g 
 Tłuszcze nasycone 12,4g 
 Cholesterol 105mg 
 Sód 187mg 
 Węglowodany ogółem 43,8g 
 Błonnik 1,3g
 Cukry ogółem 21,5 g
 Białko 6,7 g
 Witamina D 18mcg 
 Wapń 42mg 
 Żelazo 2mg 
 Potas 95mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze