Przepis na migdałowe ciasto śliwkowe jest łatwy w przygotowaniu, że nie uwierzysz. Wystarczy wymieszać składniki łyżką, wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i udekorować świeżymi śliwkami.
Ciasto jest nie tylko szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale także miękkie, wilgotne i pyszne. Idealnie nadaje się na popołudniową przekąskę lub na słodkie śniadanie z kubkiem kawy. Również doskonale nadaje się na uroczystości rodzinne, pikniki czy rodzinne wyjazdy.
Składniki : ( czas przygotowania : 10 min, pieczenie : 45 min )
500g śliwek, umytych, osuszonych i przekrojonych na pół, usunięte pestki
1 szklanka masła, rozpuszczone, ostudzone
3 duże jajka
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki jogurtu greckiego
Szczypta soli
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do posypania :
1/4 szklanki płatków z migdałów
1 - 2 łyżki cukru
1 szklanka - 250 ml
Przygotowanie :
Do miski dodaj jajka i cukier, miksuj do całkowitego połączenia.
Dodaj jajek dodaj rozpuszczone masło i jogurt, miksuj do całkowitego połączenia.
Do miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodaj również sól i aromat migdałowy i ekstrakt waniliowy, miksuj do całkowitego połączenia.
Przygotuj formę do pieczenia, okrągła z klamerką z boku, średnica 23 - 24 cm.
Wyłóż pergaminem do pieczenia i wysmaruje boki i dni masłem.
Do przygotowanej foremki wyłóż ciasto, rozłóż połówki śliwek, lekko je docisnij. Posyp ciasto łyżka cukru i płatkami migdałów.
Piecz w piekarniku z nawiewem w temperaturze 170C przez 40 - 45 minut, lub do momentu aż patyczek wbity w ciasto wyciągniesz suchy.
Smacznego !!
Porcje: 10
Ilość na porcję
Kalorie 387
Tłuszcz całkowity 21,7 g
Tłuszcze nasycone 12,4g
Cholesterol 105mg
Sód 187mg
Węglowodany ogółem 43,8g
Błonnik 1,3g
Cukry ogółem 21,5 g
Białko 6,7 g
Witamina D 18mcg
Wapń 42mg
Żelazo 2mg
Potas 95mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz