Muffinki śniadaniowe ze szpinakiem i pomidorami.Przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer

Składniki : ( na 10 małych papilotek do cupcakes )

5 jajek
1/4 szklanki śmietany lub mleka roślinnego 
1/2 szklanki pomidora, pokrojony w drobną kostkę
Garść świętego szpinaku, usunięte łodyżki, pokrojony w drobne paski
1/2 szklanki grubo tartego sera ( cheddar lub mozzarella )
Sól, pieprz, chilli do smaku
Olej do natłuszczenia papilotek ( warto kupić silikonowe, duża wygoda )

Przygotowanie :

Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, ubij do całkowitego połączenia.


Dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj do całkowitego połączenia.


Przygotuj papilotki. Warto puste ułożyć na półce lub w koszu. Napełnione bardzo trudno podnieść i włożyć do kosza/przełożyć, można rozlać płynne jajko.


Napełnij papilotki w 3/4 objętości.

Piecz muffinki we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer w temperaturze 200C 10 - 12 minut, lub do momentu aż patyczek wbity w środek, wyciągniesz suchy. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości papilotek, od tego jak je chcesz je mieć przypieczone no i oczywiście od objętości lub/i mocy urządzenia.


Pyszne, i łatwe do przygotowania !

Smacznego !!

Ilość porcji : 10

Wartości odżywcze na porcje :

Kalorie 77
 
 Tłuszcz 5g
 Tłuszcze nasycone 2g
 Tłuszcz Trans 1g
 Cholesterol 142mg
 Sód 264mg
 Potas 92mg
 Węglowodany 1g
 Włókno 1g
 Cukier 1g
 Białko 6g
 Witamina A 499IU
 Witamina C 2mg
 Wapń 66mg
 Żelazo 1mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze