Składniki : ( na 10 małych papilotek do cupcakes )
5 jajek
1/4 szklanki śmietany lub mleka roślinnego
1/2 szklanki pomidora, pokrojony w drobną kostkę
Garść świętego szpinaku, usunięte łodyżki, pokrojony w drobne paski
1/2 szklanki grubo tartego sera ( cheddar lub mozzarella )
Sól, pieprz, chilli do smaku
Olej do natłuszczenia papilotek ( warto kupić silikonowe, duża wygoda )
Przygotowanie :
Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, ubij do całkowitego połączenia.
Dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj do całkowitego połączenia.
Przygotuj papilotki. Warto puste ułożyć na półce lub w koszu. Napełnione bardzo trudno podnieść i włożyć do kosza/przełożyć, można rozlać płynne jajko.
Napełnij papilotki w 3/4 objętości.
Piecz muffinki we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer w temperaturze 200C 10 - 12 minut, lub do momentu aż patyczek wbity w środek, wyciągniesz suchy. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości papilotek, od tego jak je chcesz je mieć przypieczone no i oczywiście od objętości lub/i mocy urządzenia.
Pyszne, i łatwe do przygotowania !
Smacznego !!
Ilość porcji : 10
Wartości odżywcze na porcje :
Kalorie 77
Tłuszcz 5g
Tłuszcze nasycone 2g
Tłuszcz Trans 1g
Cholesterol 142mg
Sód 264mg
Potas 92mg
Węglowodany 1g
Włókno 1g
Cukier 1g
Białko 6g
Witamina A 499IU
Witamina C 2mg
Wapń 66mg
Żelazo 1mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz