Mujadara czyli libański ryż z soczewicą.
Wegetariańskie/wegańskie
Dawniej mujadara była daniem niesamowicie popularnym wśród nizin społecznych Bliskiego Wschodu. Było to spowodowane oczywiście relatywnie tanimi składnikami i pożywnym połączeniem ryżu i soczewicy. Swój wyjątkowy smak czerpie z karmelizowanej cebuli i wspaniałych przypraw. Jest to niesamowicie proste i pełnowartościowe danie, które może stać się częścią również Twojego codziennego jadłospisu !
#marokańskie
#ryż
#soczewica
#mujadara
Przepis na przygotowanie soczewicy i ryżu w multicookerze metoda PIP
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=406720124935060&id=100067912267511
Składniki : ( 4 porcje )
3 szklanki ugotowanego ryżu
5 ząbków czosnku lub 1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka kmin rzymski
1/4 szklanki oliwy z oliwek plus 2 łyżki
2 szklanki ugotowanej soczewicy
3 szklanki cebuli pokrojonej w plastry
sól, pieprz do smaku
1/2 szklanki pietruszki, drobno posiekanej
Przygotowanie :
Postaw patelnie na średnim ogniu, dodaj oliwę, pokrojoną cebulę. Smaż aż cebula lekko się przyrumieni.
Przełóż cebulę do sitka i odcedź nadmiar tłuszczu.
Postaw ponownie patelnie na średnim ogniu, dodaj 2 łyżki oleju, czosnek, smaż przez 1 minutę.
Dodaj ryż, soczewicę, kmin, dopraw do smaku. Dodaj natkę z pietruszki. Dobrze wymieszaj. Gotuj przez 4 - 5 minut.
Smacznego !
Porcje: 4
Ilość na porcję :
Kalorie 306
Tłuszcz całkowity 17,4 g
Tłuszcze nasycone 2,5g
Cholesterol 0mg 0l
Sód 166mg
Węglowodany ogółem 33g
Błonnik 6,3g
Cukry ogółem 4,7 g
Białko 7,1 g
Witamina D 0mcg
Wapń 52mg
Żelazo 6mg
Potas 389mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz