Składniki :
Wybierz te warzywa które najbardziej lubisz, to świetny sposób na wykorzystanie reszty warzyw zalegających w lodówce.
Ziemniaki, w skórkach, umyte, pokrojone w ćwiartki
Cukinia, pokrojoną w plasterki
Kabaczek, pokrojony w plasterki
Marchewka, pokrojoną w grube plasterki
Pasternak, pokrojony w grube plasterki
Kolby kukurydzy
Zielona fasola, umytą i obrana
Kalafior, podzielony na różyczki
Sos :
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki suszonej kolendry
1 łyżeczka papryki
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżka pasty z czerwonej papryki ( polecam koreańska pastę z papryki, przepyszna i przyda się nie tylko do tego dania, pasuje i do leczo i gulaszu - Gochujang, czasami dostępna i w Lidlu )
4 posiekane ząbki czosnku
1 szklanka posiekanej kolendry
1/2 cytryny opcjonalnie
Przygotowanie :
Wszystkie składniki sosu dodaj do małej miski i dobrze wymieszaj.
Odstaw miseczkę na bok.
Przygotuj warzywa, umyj, pokrój i osusz.
Dodaj warzywa do miski i zalej sosem. Dobrze wymieszaj.
Przełóż warzywa do naczynia, najlepiej silikonowego o odpowiedniej wielkości do Twojego urządzenia.
Włóż naczynie z warzywami do urządzenia.
Smaż w temperaturze 200C przez 20 - 25 minut, lub do momentu aż warzywa będą apetycznie przyrumienione. W połowie pieczenia otwórz urządzenie i pomieszaj.
Aromatyczne, chrupiące, pikantne, po prostu pyszne !!
Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz