Pieczone warzywa w orientalnym sosie.Przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.

Składniki :

Wybierz te warzywa które najbardziej lubisz, to świetny sposób na wykorzystanie reszty warzyw zalegających w lodówce.

Ziemniaki, w skórkach, umyte, pokrojone w ćwiartki
Cukinia, pokrojoną w plasterki 
Kabaczek, pokrojony w plasterki 
Marchewka, pokrojoną w grube plasterki 
Pasternak, pokrojony w grube plasterki 
Kolby kukurydzy 
Zielona fasola, umytą i obrana
Kalafior, podzielony na różyczki 

Sos :

 4 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżeczka soli
 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
 2 łyżeczki suszonej kolendry
 1 łyżeczka papryki
 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 
 1 łyżka pasty z czerwonej papryki ( polecam koreańska pastę z papryki, przepyszna i przyda się nie tylko do tego dania, pasuje i do leczo i gulaszu - Gochujang, czasami dostępna i w Lidlu  )
 4 posiekane ząbki czosnku
 1 szklanka posiekanej kolendry
 1/2 cytryny opcjonalnie

Przygotowanie :

Wszystkie składniki sosu dodaj do małej miski i dobrze wymieszaj. 


Odstaw miseczkę na bok.


Przygotuj warzywa, umyj, pokrój i osusz.

Dodaj warzywa do miski i zalej sosem. Dobrze wymieszaj.


Przełóż warzywa do naczynia, najlepiej silikonowego o odpowiedniej wielkości do Twojego urządzenia.


Włóż naczynie z warzywami do urządzenia.

Smaż w temperaturze 200C przez 20 - 25 minut, lub do momentu aż warzywa będą apetycznie przyrumienione. W połowie pieczenia otwórz urządzenie i pomieszaj.


Aromatyczne, chrupiące, pikantne, po prostu pyszne !!

Smacznego !!

Komentarze