Sernik nowojorski z bananami


Sernik nowojorski, zwany także New York Style Cheesecake, to deser który przygotowywany jest na spodzie z herbatników i wypełniony jest delikatną oraz aksamitną masą. Serowe serce wypieku przyrządzane jest na bazie serka typu Philadelphia. Ze względu na swoje właściwości konieczne jest, aby przed podaniem przechowywany był w lodówce.   

Składniki : ( 12 - 16 porcji )

Spód :

 2 1/4 szklanki pokruszonych herbatników w UK np Digestive 
 1/2 szklanki masła, roztopionego
 5 łyżek brązowego cukru trzcinowego 
 1 łyżeczka mielonego cynamonu
 Szczypta soli 

 Sernik :

 700g serka śmietankowego typu Filadelfia o temperaturze pokojowej
 1 szklanka brązowego cukru trzcinowego 
 3 łyżki mąki uniwersalnej
 1 szklanka puree dojrzałych bananów (2–3 banany)
 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
 2 łyżki ciemnego rumu
 3 duże jajka o temperaturze pokojowej

 Karmel rumowy

 1/4 szklanki masła
 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego 
 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
 1 łyżka śmietany kremówki 
 2 łyżki ciemnego rumu
 2 średnie banany, pokrojone w plasterki 

Przygotowanie :

Rozgrzej piekarnik do 165°C.  Wyłóż tortownicę o średnicy 22cm pergaminem i posmaruj boki tortownicy masłem.

Połącz składniki spodu sernika w małej misce. Wyłóż mieszankę do tortownicy, rozprowadza równomiernie i docisnij do dna, np za pomocą dna szklanki.

Piecz spód przez 10 minut, a następnie wyjmij z piekarnika do ostygnięcia.


Zabezpiecz od zewnątrz tortownicę za pomocą folii aluminiowej. Forma podczas pieczenia jest zanurzona w wodzie i musisz zapobiec dostanie się wody do ciasta.( Patrz zdjęcia )




Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150°C.

W dużej misce zmiksuj jajka i cukier, dodaj mąkę, banany i przyprawy, miksuj do całkowitego połączenia.

Dodaj serek typu Filadelfia, miksuj na niskich obrotach ( sernik nie powinien mieć pęcherzyków powietrza ) .

Wlej ser do tortownicy.

Włóż tortownicę do innego większego naczynia ( patrz zdjęcia ).  Napełnij je wystarczającą ilością ciepłej wody, aby tortownicę była w połowie zanurzona. Woda nie powinna przekraczać górnej krawędzi folii aluminiowej która zabezpieczyłeś tortownicę.


Piecz 1 godzinę.

Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach na 30 minut.  Nie otwieraj drzwiczek, bo wypuścisz ciepło.

Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik w piekarniku na kolejne 30 minut. Ten proces chłodzenia pomaga sernikowi powoli stygnąć, aby zapobiec pęknięciom.

Wyjmij sernik z piekarnika i odstaw na 15 minut na blat.

Wyjmij tortownicę z kąpieli wodnej i usuń folię aluminiową.  

Włóż sernik do lodówki do całkowitego ostygnięcia, 6-7 godzin.

Gdy sernik ostygnie, zacznij przygotowanie karmelu.

Roztop masło na dużej patelni na średnim ogniu.

Dodaj brązowy cukier, gałkę muszkatołową, cynamon i śmietanę, mieszaj aż cukier się rozpuści.


Wlej rum na patelnię, a następnie zapal zapalniczką.  Uważaj, płomień może być wysoki.  Po zapaleniu pozwól mu się wypalić do końca, obracając kilka razy patelnię .  Powinien wypalić się w ciągu minuty lub dwóch, ale jeśli nie, zakręć jeszcze patelnią, aby pomóc mu się wypalić.

Dodaj banany do sosu i kontynuuj gotowanie przez kolejne 1-2 minuty, aby zagęścić sos.  Zdejmij patelnie z ognia i odstaw do ostygnięcia.


Gdy karmel rumowy z bananem ostygnie, wyjmij sernik z tortownicy i połóż na talerzu.
Polej karmelem z bananem.


Przechowuj sernik w lodówce, maksymalnie 3 dni.

Smacznego !!

Porcje: 12
 Ilość na porcję :

 Porcja: 1 ćwiartka

 Kalorie: 373
 cukier: 30,2 g
 Sód: 277,7 mg
 Tłuszcz: 20,9 g
 Węglowodany: 40,6 g
 Białko: 5,9 g
 Cholesterol: 92,1 mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze