Sernik nowojorski, zwany także New York Style Cheesecake, to deser który przygotowywany jest na spodzie z herbatników i wypełniony jest delikatną oraz aksamitną masą. Serowe serce wypieku przyrządzane jest na bazie serka typu Philadelphia. Ze względu na swoje właściwości konieczne jest, aby przed podaniem przechowywany był w lodówce.
Składniki : ( 12 - 16 porcji )
Spód :
2 1/4 szklanki pokruszonych herbatników w UK np Digestive
1/2 szklanki masła, roztopionego
5 łyżek brązowego cukru trzcinowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Szczypta soli
Sernik :
700g serka śmietankowego typu Filadelfia o temperaturze pokojowej
1 szklanka brązowego cukru trzcinowego
3 łyżki mąki uniwersalnej
1 szklanka puree dojrzałych bananów (2–3 banany)
1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 łyżki ciemnego rumu
3 duże jajka o temperaturze pokojowej
Karmel rumowy
1/4 szklanki masła
1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego
1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka śmietany kremówki
2 łyżki ciemnego rumu
2 średnie banany, pokrojone w plasterki
Przygotowanie :
Rozgrzej piekarnik do 165°C. Wyłóż tortownicę o średnicy 22cm pergaminem i posmaruj boki tortownicy masłem.
Połącz składniki spodu sernika w małej misce. Wyłóż mieszankę do tortownicy, rozprowadza równomiernie i docisnij do dna, np za pomocą dna szklanki.
Piecz spód przez 10 minut, a następnie wyjmij z piekarnika do ostygnięcia.
Zabezpiecz od zewnątrz tortownicę za pomocą folii aluminiowej. Forma podczas pieczenia jest zanurzona w wodzie i musisz zapobiec dostanie się wody do ciasta.( Patrz zdjęcia )
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150°C.
W dużej misce zmiksuj jajka i cukier, dodaj mąkę, banany i przyprawy, miksuj do całkowitego połączenia.
Dodaj serek typu Filadelfia, miksuj na niskich obrotach ( sernik nie powinien mieć pęcherzyków powietrza ) .
Wlej ser do tortownicy.
Włóż tortownicę do innego większego naczynia ( patrz zdjęcia ). Napełnij je wystarczającą ilością ciepłej wody, aby tortownicę była w połowie zanurzona. Woda nie powinna przekraczać górnej krawędzi folii aluminiowej która zabezpieczyłeś tortownicę.
Piecz 1 godzinę.
Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach na 30 minut. Nie otwieraj drzwiczek, bo wypuścisz ciepło.
Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik w piekarniku na kolejne 30 minut. Ten proces chłodzenia pomaga sernikowi powoli stygnąć, aby zapobiec pęknięciom.
Wyjmij sernik z piekarnika i odstaw na 15 minut na blat.
Wyjmij tortownicę z kąpieli wodnej i usuń folię aluminiową.
Włóż sernik do lodówki do całkowitego ostygnięcia, 6-7 godzin.
Gdy sernik ostygnie, zacznij przygotowanie karmelu.
Roztop masło na dużej patelni na średnim ogniu.
Dodaj brązowy cukier, gałkę muszkatołową, cynamon i śmietanę, mieszaj aż cukier się rozpuści.
Wlej rum na patelnię, a następnie zapal zapalniczką. Uważaj, płomień może być wysoki. Po zapaleniu pozwól mu się wypalić do końca, obracając kilka razy patelnię . Powinien wypalić się w ciągu minuty lub dwóch, ale jeśli nie, zakręć jeszcze patelnią, aby pomóc mu się wypalić.
Dodaj banany do sosu i kontynuuj gotowanie przez kolejne 1-2 minuty, aby zagęścić sos. Zdejmij patelnie z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Gdy karmel rumowy z bananem ostygnie, wyjmij sernik z tortownicy i połóż na talerzu.
Polej karmelem z bananem.
Przechowuj sernik w lodówce, maksymalnie 3 dni.
Smacznego !!
Porcje: 12
Ilość na porcję :
Porcja: 1 ćwiartka
Kalorie: 373
cukier: 30,2 g
Sód: 277,7 mg
Tłuszcz: 20,9 g
Węglowodany: 40,6 g
Białko: 5,9 g
Cholesterol: 92,1 mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz