Soczewica & ryż, ugotowane równocześnie w multicookerze instant pot metoda PIP ( pot in pot )

Soczewica & ryż, ugotowane równocześnie w multicookerze instant pot metoda PIP ( pot in pot )


#soczewica
#ryż
#basmati
#instantpot
#szybkowar
#multicooker

Składniki :

Soczewica : ( otrzymasz 4 szklanki ugotowanej soczewicy )*

3 szklanki bulionu warzywnego (lub wody)**
1 1/2 szklanki brązowej lub zielonej soczewicy (nie używaj czerwonej soczewicy)
1 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
1 1/2 łyżeczki papryki
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki proszku czosnkowego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli

* Korzystając z tego przepisu możesz ugotować sama soczewicę, czas gotowania się nie zmienia, także możesz podwoić składniki, również wtedy czas gotowania się nie zmienia

** 1 szklanka - 250 ml

Ilości na porcje :

Kalorie 100

Tłuszcz całkowity 1,4g
Tłuszcze nasycone 0,4g
Cholesterol 0mg
Sód 1157mg
Węglowodany ogółem 12,8g
Błonnik 6,1g
Cukry ogółem 1g
Białko 9g
Witamina D 0mcg
Wapń 20mg
Żelazo 1mg
Potas 195mg

Ryż : ( otrzymasz 4 szklanki ugotowanego ryżu )*

1 szklanka ryżu basmati ( wypłukany )
1 1/2 szklanki wody
Sól, pieprz, łyżka oleju

* Czas gotowania dostosowany do szklanego naczynia ( miska żaroodporna ).

Porcje: 4

Ilość na porcję :

Kalorie 199

Tłuszcz całkowity 3,8g
Tłuszcze nasycone 0,6g
Cholesterol 0mg
Sód 584mg
Węglowodany ogółem 37g
Błonnik 0,6g
Cukry ogółem 0,1g
Białko 3,3g
Witamina D 0mcg
Wapń 13mg
Żelazo 0mg
Potas 53mg

Przygotowanie :

Do wewnętrznego naczynia urządzenia dodaj soczewicę i pozostałe składniki.

Wstaw do urządzenia stojak i na stojaku postaw naczynie żaroodporne.

Do naczynia żaroodpornego dodaj ryż i pozostałe składniki.

Zamknij urządzenie, upewnij się że zawór ciśnienia jest dobrze zamknięty.

Wybierz funkcje pressure cooking/manual/gotowanie pod wysokim ciśnieniem, gotuj 10 minut, następnie manualnie wypuść parę.

Otwórz urządzenie.

Przemieszaj ryż.

Smacznego !!

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze