Soczewica & ryż, ugotowane równocześnie w multicookerze instant pot metoda PIP ( pot in pot )
#soczewica
#ryż
#basmati
#instantpot
#szybkowar
#multicooker
Składniki :
Soczewica : ( otrzymasz 4 szklanki ugotowanej soczewicy )*
3 szklanki bulionu warzywnego (lub wody)**
1 1/2 szklanki brązowej lub zielonej soczewicy (nie używaj czerwonej soczewicy)
1 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
1 1/2 łyżeczki papryki
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki proszku czosnkowego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
* Korzystając z tego przepisu możesz ugotować sama soczewicę, czas gotowania się nie zmienia, także możesz podwoić składniki, również wtedy czas gotowania się nie zmienia
** 1 szklanka - 250 ml
Ilości na porcje :
Kalorie 100
Tłuszcz całkowity 1,4g
Tłuszcze nasycone 0,4g
Cholesterol 0mg
Sód 1157mg
Węglowodany ogółem 12,8g
Błonnik 6,1g
Cukry ogółem 1g
Białko 9g
Witamina D 0mcg
Wapń 20mg
Żelazo 1mg
Potas 195mg
Ryż : ( otrzymasz 4 szklanki ugotowanego ryżu )*
1 szklanka ryżu basmati ( wypłukany )
1 1/2 szklanki wody
Sól, pieprz, łyżka oleju
* Czas gotowania dostosowany do szklanego naczynia ( miska żaroodporna ).
Porcje: 4
Ilość na porcję :
Kalorie 199
Tłuszcz całkowity 3,8g
Tłuszcze nasycone 0,6g
Cholesterol 0mg
Sód 584mg
Węglowodany ogółem 37g
Błonnik 0,6g
Cukry ogółem 0,1g
Białko 3,3g
Witamina D 0mcg
Wapń 13mg
Żelazo 0mg
Potas 53mg
Przygotowanie :
Do wewnętrznego naczynia urządzenia dodaj soczewicę i pozostałe składniki.
Wstaw do urządzenia stojak i na stojaku postaw naczynie żaroodporne.
Do naczynia żaroodpornego dodaj ryż i pozostałe składniki.
Zamknij urządzenie, upewnij się że zawór ciśnienia jest dobrze zamknięty.
Wybierz funkcje pressure cooking/manual/gotowanie pod wysokim ciśnieniem, gotuj 10 minut, następnie manualnie wypuść parę.
Otwórz urządzenie.
Przemieszaj ryż.
Smacznego !!
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz