Tajska zupa z dyni.Przygotowana w multicookerze instant pot/szybkowar/pressure cooker.

Składniki : ( 6 porcji )

3 łyżki oleju kokosowego, lub dowolnego roślinnego 
 1 duża cebula, pokrojoną w piórka 
 2 średnie ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 
 1 małe papryki chili, nasionka usunięte 
 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 
 4 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
 4 - 4 ½ szklanki dyni piżmowej, pokrojoną w średnia kostkę 
 3 ½ szklanki liści szpinaku, pokrojone w paski 
 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego
 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
 1 łyżeczka kurkumy w proszku
 2 łyżeczki sosu rybnego ( fish sauce )
 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 
 2 średnie liście laurowe lub liście kaffiru
 3 plastry świeżego imbiru, tarte
 1 puszka ciecierzycy, odsączona
 2 szklanki ugotowanego mięsa z kurczaka ( reszta kurczaka z rożna, lub reszta mięsa z wywaru )
 sól i pieprz do smaku

Przygotowanie :

Do wewnętrznego naczynia urządzenia dodaj pokrojoną cebulę, pokrojoną paprykę, czosnek i olej. Włącz funkcje saute/smażenie. Smaż ciągle mieszając, aż cebula będzie przezroczysta. Wyłącz urządzenie.

Dodaj pozostałe składniki, oprócz mięsa z kurczaka i szpinaku.

Zamknij urządzenie, upewnij się że zawór ciśnienia jest dobrze zamknięty. 

Gotuj HP pod wysokim ciśnieniem 8 minut, następnie poczekaj aż ciśnienie samo opadnie NR.

Ponownie włącz funkcje saute/smażenie.

Dodaj pokrojony szpinak i mięso z kurczaka. Pomieszaj. Dopraw do smaku.


Poczekaj aż zupa się zagotuje. Wyłącz urządzenie.

Podaj z podpłomykami.

Smacznego !!


Porcje: 6

 Ilość na porcję :

 Kalorie 416
 
 Tłuszcz całkowity 18,5 g 
 Tłuszcze nasycone 10,6 g 
 Cholesterol 42mg 
 Sód 1258mg 
 Węglowodany 40,9g 
 Błonnik pokarmowy 9,3g 
 Cukry ogółem 8,2 g
 Białko 23,5g
 Witamina D 0mcg
 Wapń 130mg 
 Żelazo 6mg
 Potas 990mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze