Składniki : ( 6 porcji )
3 łyżki oleju kokosowego, lub dowolnego roślinnego
1 duża cebula, pokrojoną w piórka
2 średnie ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 małe papryki chili, nasionka usunięte
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
4 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
4 - 4 ½ szklanki dyni piżmowej, pokrojoną w średnia kostkę
3 ½ szklanki liści szpinaku, pokrojone w paski
1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego
1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżeczka kurkumy w proszku
2 łyżeczki sosu rybnego ( fish sauce )
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
2 średnie liście laurowe lub liście kaffiru
3 plastry świeżego imbiru, tarte
1 puszka ciecierzycy, odsączona
2 szklanki ugotowanego mięsa z kurczaka ( reszta kurczaka z rożna, lub reszta mięsa z wywaru )
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie :
Do wewnętrznego naczynia urządzenia dodaj pokrojoną cebulę, pokrojoną paprykę, czosnek i olej. Włącz funkcje saute/smażenie. Smaż ciągle mieszając, aż cebula będzie przezroczysta. Wyłącz urządzenie.
Dodaj pozostałe składniki, oprócz mięsa z kurczaka i szpinaku.
Zamknij urządzenie, upewnij się że zawór ciśnienia jest dobrze zamknięty.
Gotuj HP pod wysokim ciśnieniem 8 minut, następnie poczekaj aż ciśnienie samo opadnie NR.
Ponownie włącz funkcje saute/smażenie.
Dodaj pokrojony szpinak i mięso z kurczaka. Pomieszaj. Dopraw do smaku.
Poczekaj aż zupa się zagotuje. Wyłącz urządzenie.
Podaj z podpłomykami.
Smacznego !!
Porcje: 6
Ilość na porcję :
Kalorie 416
Tłuszcz całkowity 18,5 g
Tłuszcze nasycone 10,6 g
Cholesterol 42mg
Sód 1258mg
Węglowodany 40,9g
Błonnik pokarmowy 9,3g
Cukry ogółem 8,2 g
Białko 23,5g
Witamina D 0mcg
Wapń 130mg
Żelazo 6mg
Potas 990mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz