Tajskie curry z mango i kurczaka.Przygotowane w multicookerze instant pot/szybkowar) pressure cooker.
Kurczak z mango i czerwonym curry to pyszne tajskie danie dla miłośników ostrych smaków. Wykorzystanie orzeźwiającej trawy cytrynowej, limonki, słodkiego mango oraz ostrej pasty curry nadaje potrawie niepowtarzalnego charakteru i smaku.
Składniki : ( 6 - 8 porcji )
2 łyżki oleju roślinnego
1/2 kg piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 zielona papryka pokrojona w kostkę
1 cukinia pokrojona w półksiężyce
1 mały kalafior, podzielony na różyczki
1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
1 szklanka kukurydzy, może być z puszki/świerza/mrożona
Do dekoracji :
Natka pietruszki
1/2 szklanki mango pokrojone w kostkę
Sos :
4 łyżki czerwonej pasty curry
1-3 łyżeczki sosu chili ( może być sambal )
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 puszka mleka kokosowego
2 szklanki mango pokrojone w kostkę, około 2 mango ( może być zamrożone lub z puszki )
1/2 dużej cebuli grubo posiekanej
1,5 cm korzenia imbiru, obrany, grubo posiekany
4 ząbki czosnku obrane
3 łyżki soku z limonki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka brązowego cukru mniej więcej do smaku
1 łyżeczka suszonej bazylii
Przygotowanie :
Wszystkie składniki sosu miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji ( w blenderze kielichowym lub za pomocą blendera zanużeniowego ).
Włącz multicooker, będziesz korzystać z funkcji saute/smażenie.
Wlej olej.
Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, paprykę pokrojoną w kostkę, mięso z kurczaka pokrojone w kostkę. Smaż ciągle mieszając, przez 3 - 5 minut, lub do momentu aż mięso się ładnie przyrumieni.
Wyłącz urządzenie.
Dodaj pozostałe składniki.
Dodaj sos. Wymieszaj.
Jeśli decydujesz się na równoczene przygotowanie ryżu metoda PIP, wstaw stojak i naczynie z ryżem.
Zamknij urządzenie, upewnij się że zawór ciśnienia jest dobrze zamknięty.
Gotuj korzystając z funkcji pressure cooking/manual/gotowanie pod wysokim ciśnieniem przez 10 min, gdy urządzenie skończy odliczanie manualnie wypuść parę.
Otwórz urządzenie, ostrożnie !! Gorące !!
Jeśli gotowałeś ryż metoda PIP, wyjmij z urządzenia naczynie z ryżem i przemieszaj ryż.
Przemieszaj curry.
Podaj z ryżem lub z podpłomykami, udekorowane mango, natka z pietruszki.
Smacznego !!
Porcje: 6
Ilość na porcję :
Kalorie 390
Tłuszcz całkowity 20g
Tłuszcze nasycone 10,5g
Cholesterol 53mg
Sód 1571mg
Węglowodany ogółem 33,1 g
Błonnik 5,5g
Cukry ogółem 19,4g
Białko 22,8 g
Witamina D 0mcg
Wapń 54mg
Żelazo 3mg
Potas 1000mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz