Tajskie curry z mango i kurczaka.Przygotowane w multicookerze instant pot/szybkowar) pressure cooker.


Kurczak z mango i czerwonym curry to pyszne tajskie danie dla miłośników ostrych smaków.  Wykorzystanie orzeźwiającej trawy cytrynowej, limonki, słodkiego mango oraz ostrej pasty curry nadaje potrawie niepowtarzalnego charakteru i smaku.

Składniki : ( 6 - 8 porcji )

 2 łyżki oleju roślinnego 
 1/2 kg piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę 
 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 
 1 zielona papryka pokrojona w kostkę 
 1 cukinia pokrojona w półksiężyce
 1 mały kalafior, podzielony na różyczki 
 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 
 1 szklanka kukurydzy, może być z puszki/świerza/mrożona

Do dekoracji :

Natka pietruszki 
 1/2 szklanki mango pokrojone w kostkę
 

Sos :

4 łyżki czerwonej pasty curry
1-3 łyżeczki sosu chili ( może być sambal )
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 puszka mleka kokosowego
2 szklanki mango pokrojone w kostkę, około 2 mango ( może być zamrożone lub z puszki )
 1/2 dużej cebuli grubo posiekanej
 1,5 cm korzenia imbiru, obrany, grubo posiekany
 4 ząbki czosnku obrane
 3 łyżki soku z limonki
 2 łyżki sosu sojowego
 2 łyżki sosu rybnego
 1 łyżka brązowego cukru mniej więcej do smaku
 1 łyżeczka suszonej bazylii

Przygotowanie :

Wszystkie składniki sosu miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji ( w blenderze kielichowym lub za pomocą blendera zanużeniowego ).




Włącz multicooker, będziesz korzystać z funkcji saute/smażenie. 

Wlej olej.

Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, paprykę pokrojoną w kostkę, mięso z kurczaka pokrojone w kostkę. Smaż ciągle mieszając, przez 3 - 5 minut, lub do momentu aż mięso się ładnie przyrumieni.


Wyłącz urządzenie.

Dodaj pozostałe składniki.

Dodaj sos. Wymieszaj.


Jeśli decydujesz się na równoczene przygotowanie ryżu metoda PIP, wstaw stojak i naczynie z ryżem.

Zamknij urządzenie, upewnij się że zawór ciśnienia jest dobrze zamknięty.

Gotuj korzystając z funkcji pressure cooking/manual/gotowanie pod wysokim ciśnieniem przez 10 min, gdy urządzenie skończy odliczanie manualnie wypuść parę.

Otwórz urządzenie, ostrożnie !! Gorące !!

Jeśli gotowałeś ryż metoda PIP,  wyjmij z urządzenia naczynie z ryżem i przemieszaj ryż.

Przemieszaj curry.


Podaj z ryżem lub z podpłomykami, udekorowane mango, natka z pietruszki.

Smacznego !!

Porcje: 6

 Ilość na porcję :

 Kalorie 390

 Tłuszcz całkowity 20g 
 Tłuszcze nasycone 10,5g 
 Cholesterol 53mg
 Sód 1571mg
 Węglowodany ogółem 33,1 g 
 Błonnik 5,5g 
 Cukry ogółem 19,4g
 Białko 22,8 g
 Witamina D 0mcg
 Wapń 54mg
 Żelazo 3mg 
 Potas 1000mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze