Nie masz frytkownicy beztłuszczowej ? Żaden problem, usmaż je tradycyjnie na patelni lub w piekarniku !
Najlepsze wegetariańskie klopsiki z bakłażana !!
Te klopsiki są uniwersalne (nie tylko najlepsze ;) ): świetne jako przystawka do piwa (lub z kieliszkiem wina) lub jako danie główne z dobrą sałatką, lub mogą być wspaniałą alternatywą wegetariańskiego burgera.
Składniki : ( na 8 średniej wielkości klopsików )
1 duży bakłażan (lub 2 średnie), obrany i pokrojony w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula (lub 2 szalotki), pokrojona w cienkie plasterki
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 szklanka ( 100 g ) startego sera cheddar *
2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
1 łyżeczka drobnoziarnistej soli morskiej
¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 szklanka ( 96 gr ) bułki tartej ( lub mączki migdałowej)**
Dodatkowo :
Olej do spryskania lub posmarowania klopsików.
* użyj wegańskiego sera, aby były wegańskie
** 1 szklanka - 250 ml
Przygotowanie :
Postaw patelnie na średnim ogniu, dodaj oliwę, pokrojone bakłażany i cebulę. Smaż ciągle mieszając przez 19 - 15 minut, aż bakłażan będzie lekko przypieczony i miękki.
Przenieś smażonego bakłażana do miski lub do kielicha blendera i zmiksuj na puree ( możesz użyć blender immersyjny ).
Do miski dodaj: zblendowany bakłażan i pozostałe składniki, dobrze wymieszaj.
Odstaw miskę do lodówki na 30 minut. W tym czasie bułka tarta wchłonie wilgoć z ciasta i będzie łatwiej formować klopsiki.
Wyjmij miskę z lodówki.
Uformuj klopsiki. Mi wyszło ich 8, od Ciebie zależy jak duże je chcesz mieć.
Ułóż klopsiki w koszu/na półce frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.
Spryskaj klopsiki olejem.
Piecz w temperaturze 180C 15 - 20 minut, w połowie tego czasu otwórz urządzenie i obróć klopsiki i ponownie spryskaj.
Smacznego !!
Porcje: 8
Ilość na porcję :
Kalorie 159
Tłuszcz całkowity 9g
Tłuszcze nasycone 3,6g
Cholesterol 15mg
Sód 423mg
Węglowodany ogółem 14,3g
Błonnik 2,9g
Cukry ogółem 3g
Białko 6g
Witamina D 2mcg
Wapń 136mg
Żelazo 1mg
Potas 192mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz