Kofta z mielonej wołowiny, czyli wołowe klopsiki.Przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.

Składniki : ( 16 klopsików )

 1/2 kg mielonej wołowiny
 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 
 1/4 szklanki słodkiej cebuli, startej
 2 łyżki świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej
 2 łyżki świeżej mięty, drobno posiekanej
 3/4 łyżeczki soli
 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
 1 łyżeczka kminku
 1 łyżeczka kolendry
 1 łyżeczka cynamonu
 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne {opcjonalnie}
 1/2 łyżeczki mielonych goździków
 1/4 łyżeczki płatków papryki chili {opcjonalnie}
 1/2 łyżeczki suszonego oregano
 1 jajko
 1/3 szklanki bułki tartej
 1/3 szklanki mleka, 1% lub 2%

Przygotowanie :

Włóż wszystkie składniki do miski, dobrze wymieszaj. Na początku może się wydawać, że jest dodane zbyt dużo płynu, podczas wyrabiania ( ja lubię wyrabiać mięso ręką ) cały płyn zostanie wchłonięty. 

Podziel mięso na równe części, od Ciebie zależy jak duże. Im będą większe, czas pieczenia będzie się wydłużał i wzrośnie ryzyko, że mięso będzie zbyt suche. Ja mam łyżkę do lodów i używam jej do formowania klopsików.

Uformuj klopsiki.

Ułóż klopsiki w natłuszczonym koszu/półce frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.


Piecz w temperaturze 180C przez 15 - 20 minut, w połowie czasu obróć klopsiki. Czas pieczenia będzie się różnił w zależności od wielkości klopsików, mocy i/lub objętości urządzenia.

Przepyszne z sosem miętowym.


https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=417014803905592&id=100067912267511

Smacznego !!

Porcje: 16

 Ilość na porcję :

 Kalorie 77
 
 Tłuszcz całkowity 2,5g 
 Tłuszcze nasycone 0,9g 
 Cholesterol 38mg 
 Sód 153mg 
 Węglowodany ogółem 2,7g 
 Błonnik 0,4g 
 Cukry ogółem 0,5g
 Białko 10,4 g
 Witamina D 4mcg 
 Wapń 20mg 
 Żelazo 6mg 
 Potas 160mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze