Kofta z mielonej wołowiny, czyli wołowe klopsiki.Przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.
Składniki : ( 16 klopsików )
1/2 kg mielonej wołowiny
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1/4 szklanki słodkiej cebuli, startej
2 łyżki świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej
2 łyżki świeżej mięty, drobno posiekanej
3/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne {opcjonalnie}
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki płatków papryki chili {opcjonalnie}
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 jajko
1/3 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki mleka, 1% lub 2%
Przygotowanie :
Włóż wszystkie składniki do miski, dobrze wymieszaj. Na początku może się wydawać, że jest dodane zbyt dużo płynu, podczas wyrabiania ( ja lubię wyrabiać mięso ręką ) cały płyn zostanie wchłonięty.
Podziel mięso na równe części, od Ciebie zależy jak duże. Im będą większe, czas pieczenia będzie się wydłużał i wzrośnie ryzyko, że mięso będzie zbyt suche. Ja mam łyżkę do lodów i używam jej do formowania klopsików.
Uformuj klopsiki.
Ułóż klopsiki w natłuszczonym koszu/półce frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.
Piecz w temperaturze 180C przez 15 - 20 minut, w połowie czasu obróć klopsiki. Czas pieczenia będzie się różnił w zależności od wielkości klopsików, mocy i/lub objętości urządzenia.
Przepyszne z sosem miętowym.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=417014803905592&id=100067912267511
Smacznego !!
Porcje: 16
Ilość na porcję :
Kalorie 77
Tłuszcz całkowity 2,5g
Tłuszcze nasycone 0,9g
Cholesterol 38mg
Sód 153mg
Węglowodany ogółem 2,7g
Błonnik 0,4g
Cukry ogółem 0,5g
Białko 10,4 g
Witamina D 4mcg
Wapń 20mg
Żelazo 6mg
Potas 160mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz