Zupa grzybowa z porem i dzikim ryżem, przygotowana w multicookerze instant pot


Przygotowana w multicookerze instant pot/szybkowar/pressure cooker.

Składniki :

250 - 300g leśnych grzybów ( możesz użyć pieczarek, niestety nie będą tak aromatyczne jak leśne grzyby, możesz "oszukać" dodając kostkę rosołową o aromacie leśnych grzybów ) obranych, umytych, osuszonych o pokrojonych
2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
2 małe lub 1 średnie pory, umyte i pokrojone
1 szklanka dzikiego ryżu 
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu
Sól do smaku
2 liście laurowe
6 szklanek wywaru drobiowego lub warzywnego

Dodatkowo :

1 opakowanie sera typu Filadelfia ( 200g )
Natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie :

Do wewnętrznego naczynia urządzenia włóż wszystkie składniki ( oprócz natki i sera ). Pomieszaj.


Zamknij urządzenie, upewnij się że zawór ciśnienia jest dobrze zamknięty.

Gotuj korzystając z funkcji zupa/soup, urządzenie automatycznie ustawi 30 min, wysokie ciśnienie ( HP)


Gdy urządzenie skończy odliczanie, manualnie wypuść parę. Otwórz urządzenie, ostrożnie !! Gorące !!


Włącz funkcje saute/smażenie.

Dodaj ser typu Filadelfia, mieszaj do całkowitego połączenia i poczekaj aż zupa zagotuje się ponownie.

Wyłącz urządzenie.

Podaj zupę udekorowaną natką pietruszki.

Smacznego !!

Porcje: 6

 Ilość na porcję :

 Kalorie 546
 
 Tłuszcz ogółem 16,6 g 
 Tłuszcze nasycone 8,6g 
 Cholesterol 144mg 
 Sód 251mg 
 Węglowodany ogółem 46,6 g
 Błonnik 4,9g 
 Cukry ogółem 4,2 g
 Białko 52,9 g
 Witamina D 180mcg 
 Wapń 74mg 
 Żelazo 4mg 
 Potas 824 mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze