Zupa pomidorowa ze szpinakiem i tortellini.Przygotowana w multicookerze instant pot/pressure cooker/szybkowar
Pyszna, sycąca, aromatyczna .. zjesz raz i ten przepis na dobre zagości w Twoim domu.
Składniki ,:
2 łyżki masła
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1/4 szklanki mąki uniwersalnej
4 szklanki wywaru drobiowego lub warzywnego
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
Odrobina ostrej papryki, np chilli
Dodatkowo :
2 szklanki szpinaku, umyty, oczyszczony, łodyżki usunięte i pokrojony w paski
1 opakowanie sera typu Filadelfia ( 200g )
1 szklanka tartej sera cheddar ( zostaw odrobinę do dekoracji )
1 opakowanie tortellini ( dowolne nadzienie )
Przygotowanie :
Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.
Włącz urządzenie, będziesz korzystać z funkcji saute/smażenie.
Dodaj do urządzenia masło, cebule i czosnek. Smaż ciągle mieszając, aż cebula będzie przezroczysta.
Dodaj mąkę i smaż wciąż mieszając. Do momentu aż mąką zacznie lekko przywierać do dna. Wyłącz urządzenie i wlej wywar.
Dobrze wymieszaj, upewnij się, że dno urządzenia jest czyste, zeskrob resztę mąki i rozmieszaj.
Dodaj pozostałe składniki. ( Oprócz tortellini, szpinaku i serów )
Pomieszaj.
Zamknij urządzenie, upewnij się że zawór ciśnienia jest dobrze zamknięty.
Gotuj korzystając z funkcji pressure cooking/manual/gotowanie pod wysokim ciśnieniem ( HP ) 3 minuty, gdy urządzenie skończy odliczanie manualnie wypuść parę ( NR ).
Otwórz urządzenie.
Włącz funkcje saute/smażenie.
Dodaj oba sery. Mieszaj do całkowitego połączenia.
Dodaj tortellini. Gotuj tortellini zalecany czas przez producenta ( u mnie 3 minuty ). Mieszaj zupę, w tej chwili jest już dość gęsta i może coś przywrzeć do dna.
Gdy tortellini będzie ugotowane wyłącz urządzenie, dodaj szpinak, zamieszaj i przykryj urządzenie pokrywką.
Poczekaj 3 - 5 minut.
Podaj zupę udekorowaną tartym serem.
Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz