Zupa rybna, inspirowana rosyjska zupą rybną ucha.Przygotowana w multicookerze instant pot/szybkowar/pressure cooker.
Zupa rybna w niektórych regionach Polski podawana jest na Wigilię. Ale zupa rybna bywa także przyrządzana w okresie postu i kiedy zależy nam na lekkim, smacznym, dietetycznym jedzeniu. Jedną z ciekawszych jest ucha - rosyjski pomysł na zupę rybną!
Składniki : ( 4 porcje )
2 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki
6 szklanek wywaru rybnego (lub wywaru warzywnego)
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
3-4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
1 mały por, pokrojony w półksiężyce
2 gałązki selera naciowego, pokrojone
2 liście laurowe
10 ziaren czarnego pieprzu
Sól dla smaku
1/3 szklanki kaszy jaglanej
250g mrożonego fileta z dorsza pokrojonego w kostkę
250g mrożonego fileta z łososia pokrojonego w kostkę
Garść świeżego koperku i/lub pietruszki
1 szklanka - 250 ml
Przygotowanie :
Włącz urządzenie, będziesz korzystać z funkcji saute/smażenie, wlej olej i dodaj pokrojoną cebulę. Smaż przez 3 - 4 minuty, lub do momentu aż cebula będzie przezroczysta i zacznie ładnie pachnieć.
Wyłącz urządzenie.
Dodaj pokrojone warzywa, kaszę, przyprawy i wywar. Pomieszaj.
Dodaj pokrojone ryby. Nie mieszaj.
Zamknij urządzenie, upewnij się że zawór ciśnienia jest dobrze zamknięty.
Będziesz korzystać z funkcji pressure cooking/manual/gotowanie pod wysokim ciśnieniem przez 3 minuty. Gdy urządzenie skończy odliczanie manualnie wypuść parę. Ostrożnie !! Gorące !!
Otwórz urządzenie.
Dodaj koperek/pietruszkę. Pomieszaj.
Smacznego !!
Porcje: 4
Ilość na porcję
Kalorie 501
Tłuszcz całkowity 14,5g
Tłuszcze nasycone 2,7g
Cholesterol 53mg
Sód 479mg
Węglowodany ogółem 47,2 g
Błonnik 7,2g
Cukry ogółem 5,6g
Białko 42g
Witamina D 0mcg
Wapń 54mg
Żelazo 2mg
Potas 909mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz