Flan z puree z dyni.


Przygotowany w multicookerze instant pot/szybkowar/pressure cooker 

Flan jest bardzo słodkim deserem, który zrobił prawdziwą furorę na całym świecie. Deser przypomina nieco budyń, ale składa się z dwóch warstw – karmelu oraz kremu z jajek i mleka.

Możecie być pewni, że flan znajdziecie w menu większości restauracji. Warto spróbować najpierw jego klasyczną wersję bazującą na podstawowych składnikach. Jednak w żadnym wypadku nie należy na niej poprzestawać. Można go łączyć praktycznie ze wszystkimi dodatkami: migdałami, wanilią, cynamonem, świeżymi owocami, płynną czekoladą, pistacjami, konfiturami... To prawdziwa gratka dla kreatywnych, domowych cukierników. Łatwy przepis, a z odrobiną fantazji można wyczarować nie lada rarytas.

Składniki : ( 8 porcji )

 1/2 szklanki (100g) białego cukru 
 
Flan :

 1 szklanka mleka zagęszczonego, niesłodzone (250 ml)
 1 puszka mleka skondensowanego wysokosłodzone (293 ml )
 5 średnich całych jajek (temperatura pokojowa)
 105g serka śmietankowego  typu Filadelfia 
 1 szklanka (212g) puree z dyni*
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
 1/4 łyżeczki soli

1 szklanka - 250 ml

* Przepis na puree z dyni :

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=433149555625450&id=100067912267511

Przygotowanie :

Jest Ci potrzebna szczelna, metalowa foremka, o przekroju odpowiednim do rozmiaru urządzenia, lub forma która jest przeznaczona do przygotowania flanu w multicookerze.


Do rondelka wsyp cukier i postaw na średnim ogniu.

Podgrzewaj cukier wciąż mieszając. Po kilku minutach cukier się rozpuści i będzie miał bursztynowy kolor.

Gorący syrop wlej do foremki, postaraj się aby syrop pokrył dokładnie całe dno.


Flan :

Do kielicha blendera dodaj wszystkie składniki, miksuj na wysokich obrotach do całkowitego połączenia.


Masę z blendera wlej do foremki.

Jeśli korzystasz ze zwykłej firmy do pieczenia, musisz ją zabezpieczyć folia aluminiową. Jeśli masz taką firmę jak moja ze zdjęć, zabezpiecz pokrywką.


Do wewnętrznego naczynia urządzenia włóż stojak i wlej 2 szklanki wody.

Na stojaku postaw formę.


Zamknij urządzenie, upewnij się że zawór ciśnienia jest dobrze zamknięty.

Będziesz korzystać z funkcji pressure cooking/manual/gotowanie pod wysokim ciśnieniem HP 14 minut, następnie poczekaj aż ciśnienie samo opadnie NR.


Otwórz urządzenie, ostrożnie gorące !!

Wyjmij z urządzenia firmę z gorącym flanem, poczekaj aż lekko przestygnie.

Otwórz forme/usuń folię.

Przełóż flan na talerz ( do góry dnem ).


Odstaw na co najmniej 4 godziny do lodówki do przestygnięcia.


Smacznego !!

Porcje: 8

 Ilość na porcję :

 Kalorie 296
 
 Tłuszcz całkowity 12,6g 
 Tłuszcze nasycone 7,1g 
 Cholesterol 142mg 
 Sód 239mg 
 Węglowodany ogółem 37,9 g 
 Błonnik pokarmowy 1g 
 Cukry ogółem 35,9 g
 Białko 9,1 g
 Witamina D 10mcg 
 Wapń 194mg 
 Żelazo 1mg 
 Potas 259 mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze