Kotleciki z tuńczykiem.


Przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.

Jeśli nie masz tego urządzenia, możesz je przygotować w piekarniku lub tradycyjnie, smażąc na patelni.

Składniki : ( 8 kotlecików )

 500 g ziemniaków, ugotowanych, przeciśniętych przez praskę 
 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 
 1 szklanka szpinaku, umyty, usunięte łodygi, pokrojony w paski 
 1 szklanka startego parmezanu
 1 jajko, lekko ubite
 1 szklanka bułki tartej panko
 1 puszka tuńczyka ( 170g ) mięso odsączone 
 1 łyżka musztardy 
 1/2 żółtej papryki, pokrojone w drobną kostkę
 Sól, pieprz do smaku 

Przygotowanie :

Ugotuj ziemniaki, poczekaj aż ostygną, przeciwnik ziemniaki przez prawie lub pognieć na gładką masę.


Do ziemniaków dodaj pozostałe składniki, dopraw do smaku.


Podziel masę na 8 równych porcji.


Natłuść kosz/pole frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.

Włóż kotleciki do kosza/ułóż na półce frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.

Kotleciki spryskaj lub posmaruj olejem.

Piecz 15 - 20 minut w temperaturze 200C, w połowie pieczenia otwórz urządzenie i obróć kotleciki.


Smacznego !!

Porcje: 8

 Ilość na porcję :

 Kalorie 162
 
 Tłuszcz całkowity 4,5g 
 Tłuszcze nasycone 1,4g 
 Cholesterol 30mg 
 Sód 58mg 
 Węglowodany ogółem 13,7g 
 Błonnik 2g 
 Cukry ogółem 0,9 g
 Białko 9,5g
 Witamina D 2mcg 
 Wapń 54mg 
 Żelazo 1mg 
 Potas 391 mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze