Przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.
Jeśli nie masz tego urządzenia, możesz je przygotować w piekarniku lub tradycyjnie, smażąc na patelni.
Składniki : ( 8 kotlecików )
500 g ziemniaków, ugotowanych, przeciśniętych przez praskę
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 szklanka szpinaku, umyty, usunięte łodygi, pokrojony w paski
1 szklanka startego parmezanu
1 jajko, lekko ubite
1 szklanka bułki tartej panko
1 puszka tuńczyka ( 170g ) mięso odsączone
1 łyżka musztardy
1/2 żółtej papryki, pokrojone w drobną kostkę
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie :
Ugotuj ziemniaki, poczekaj aż ostygną, przeciwnik ziemniaki przez prawie lub pognieć na gładką masę.
Do ziemniaków dodaj pozostałe składniki, dopraw do smaku.
Podziel masę na 8 równych porcji.
Natłuść kosz/pole frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.
Włóż kotleciki do kosza/ułóż na półce frytkownicy beztłuszczowej/airfryer.
Kotleciki spryskaj lub posmaruj olejem.
Piecz 15 - 20 minut w temperaturze 200C, w połowie pieczenia otwórz urządzenie i obróć kotleciki.
Smacznego !!
Porcje: 8
Ilość na porcję :
Kalorie 162
Tłuszcz całkowity 4,5g
Tłuszcze nasycone 1,4g
Cholesterol 30mg
Sód 58mg
Węglowodany ogółem 13,7g
Błonnik 2g
Cukry ogółem 0,9 g
Białko 9,5g
Witamina D 2mcg
Wapń 54mg
Żelazo 1mg
Potas 391 mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz